Biologisk mångfald
Virtuella stängsel testas i kohage på Öland
Virtuella stängsel testas nu i naturreservatet Karum på mellersta Öland. Förhoppningen är att detta ska möjliggöra bete på mer svårtillgängliga marker, vilket i sin tur kan gynna biologisk mångfald.
Prenumerera på Extrakts nyhetsbrev!
Läs mer
Håll dig uppdaterad! Få kunskapen, idéerna och de nya lösningarna för ett hållbart samhälle.
Personuppgifter lagras endast för utskick av Extrakts nyhetsbrev och information kopplat till Extrakts verksamhet. Du kan när som helst säga upp nyhetsbrevet, vilket innebär att du inte längre kommer att få några utskick från oss
Vid en första anblick kan det se ut som att de 15 betande korna helt saknar stängsel. Men korna bär halsband försedda med gps-sändare som reagerar om djuren närmar sig det virtuella stängslet som omger dem. Tekniken ger ifrån sig en ljudsignal som blir tätare ju närmre stängslet korna kommer. Om de går över den uppsatta gränsen får de en elektrisk stöt genom halsbandet.
Under två månader kommer testet att pågå. Målet är bland annat att öka kunskapen om hur djuren påverkas av tekniken, och även hur lätt de har att lära sig hur den fungerar. Forskarna vill också bidra till bättre förståelse för vilka möjligheter som öppnar sig med virtuella stängsel.
Testet genomförs i ett samarbete mellan Sveriges forskningsinstitut RISE, Länsstyrelsen Kalmar län, Svenska Köttföretagen, WWF och den aktuella lantbrukaren. Resultaten ska ge underlag åt Jordbruksverket inför ett eventuellt godkännande av tekniken i Sverige, skriver RISE i ett pressmeddelande.
Förhoppningen är att virtuella stängsel i framtiden ska kunna komplettera traditionella stängsel och underlätta bete på till exempel hotade skogsbetesmarker, vilket kan gynna den biologiska mångfalden. Forskarna ser också att tekniken kan göra det möjligt att styra djuren bort från områden där det finns hotade arter som är känsliga för bete vid vissa tider.
− Vi ser stora möjligheter med den här tekniken. Virtuella stängsel kan göra svensk betesdrift mer lönsam, hållbar och konkurrenskraftig. Igenväxta och svårtillgängliga marker kan betas och på så sätt öka den biologiska mångfalden samt göra landskapet mer attraktivt för friluftsliv, säger Per Peetz Nielsen, etolog och senior forskare på RISE, i pressmeddelandet.