Biologisk mångfald
Vilken roll kan skogsbad spela i stadsplanering?
Forskning om hur vi genom så kallade skogsbad kan hålla oss friskare kan bidra i planeringen av våra städer, enligt forskare vid Linnéuniversitetet.
Prenumerera på Extrakts nyhetsbrev!
Läs mer
Håll dig uppdaterad! Få kunskapen, idéerna och de nya lösningarna för ett hållbart samhälle.
Personuppgifter lagras endast för utskick av Extrakts nyhetsbrev och information kopplat till Extrakts verksamhet. Du kan när som helst säga upp nyhetsbrevet, vilket innebär att du inte längre kommer att få några utskick från oss
Skogsbad är en direktöversättning av det japanska shinrin-yoku, som betyder att bada i skogen, vilket är en bildlig skildring av att bada i skogens atmosfär genom att öppna upp alla sina sinnen för olika intryck.
– Skogsbad har i forskning visat sig minska stress, i form av exempelvis lägre blodtryck och minskad frisättning av stresshormonet kortisol. Likaså stärka immunförsvaret, förbättra sömnen, samt minska depression, ångest och oro, säger Jenny Lovebo, lektor i vårdvetenskap vid Linnéuniversitetet.
Hon betonar att forskning om skogsbad är viktig för stadsplanering.
– Om vi kan fortsätta att visa tydligt att det har väldigt positiva effekter för människors hälsa att vara i skogen; att det är ett billigt och enkelt sätt att stärka friska människors hälsa preventivt – då är skogarna i och nära tätorter viktiga.
Men forskarna har också planer på att utvärdera skogsbad som behandlingsmetod.
– Då skulle det kunna få ganska stor påverkan när beslutsfattare funderar på hur ska man bygga ut städer, säger Jenny Lovebo i ett pressmeddelande.