Vildsvinen förknippas ofta med skador på jordbruksgrödor. Men i brukade skogar kan deras bökande gynna den biologiska mångfalden.

– Vildsvinen blir ekosystemsingenjörer. Genom att vända upp och ner på jorden ger de många växter, som annars skulle vara chanslösa att etablera sig, en möjlighet att slå rot. Det ger många positiva biologiska effekter i skogar som vanligen har låga naturvärden, säger Evelina Augustsson, viltforskare vid Sveriges lantbruksuniversitet, i ett pressmeddelande.

I en färsk avhandling har hon bland annat tittat på hur vildsvin rör sig i landskapet och hur den biologiska mångfalden ser ut på utfodringsplatser – där många vildsvin samlas. Växtinventeringarna på utfodringsplatserna visar att vildsvinens bökande gör så att konkurrenssvaga växter får en ny chans, tack vare vildsvinens bökande som blottlägger jorden och fördelar näringen i marken. Framför allt gynnas kärlväxter och ettåriga arter vars frön är beroende av störning och kan vänta länge i jorden på rätt tillfälle

Studien visar att det främst är växter som inte är beroende av pollinering som gynnas av vildsvinens bökande, något som tyder på att pollinerande insekter inte gynnas av vildsvin.

– Det är komplext och kan variera på olika platser. Men det är helt klart så att vildsvinen kan vara en tillgång ur ett ekologiskt perspektiv. De har positiva effekter för floran något som kan vara särskilt viktigt i hårt brukade skogslandskap med låga naturvärden och få naturliga störningar, säger Evelina Augustsson.