Klimat
”Vi kommer självklart inte tvinga alla att cykla”

Kommunernas transport- och fordonsenheter kan ibland fungera som rena serviceverksamheter, som förser de kommunala verksamheterna med det de ber om, men i Karlstad har man utvecklat organisationen med hållbarhet i fokus.
– Vi går från att fungera som en butik till att bli mer styrande säger, Gunnar Persson, verksamhetsutvecklare på kommunens transport- och fordonsavdelning.
Prenumerera på Extrakts nyhetsbrev!
Läs mer
Håll dig uppdaterad! Få kunskapen, idéerna och de nya lösningarna för ett hållbart samhälle.
Personuppgifter lagras endast för utskick av Extrakts nyhetsbrev och information kopplat till Extrakts verksamhet. Du kan när som helst säga upp nyhetsbrevet, vilket innebär att du inte längre kommer att få några utskick från oss
Förändringen innebär att transportbehoven inom kommunen kommer analyseras noggrannare, med syftet att göra transporterna inom den kommunala verksamheten mer hållbara. Det handlar om allt från tjänsteresor och tjänstebilar till skolskjuts och färdtjänst.

Vad är nytt i organisationen?
– Vi har fått ett nytt mandat från politikerna som innebär att transport- och fordonsavdelningen fått helhetsansvaret för kommunens interna transport- och fordonsfrågor. Vi ska bedöma behoven och väga in social, ekonomisk och miljömässig hållbarhet, och har hela kommunens intressen för ögonen. Det kan kanske jämföras med hur IT-avdelningarna brukar fungera.
Det låter som att det kan bli lite missnöje, om alla inte får det de vill ha, eller själva kanske tycker att de behöver?
– Ja, man kanske inte alltid behöver just det som man vill ha. Det kan ha varit så tidigare att vissa verksamheter har överskattat sitt behov av att ha tillgång till en egen bil, gärna en stor, och att det har släppts igenom. Nu kommer vi att göra noggrannare analyser av om det finns andra alternativ. Man kanske till exempel kan använda någon delningstjänst med andra verksamheter och uppnå samma nytta.
Ni är först i landet med att låta transportavdelningen få den här styrande rollen. Har du några råd till andra kommuner som överväger att införa en liknande organisation?
– Den politiska viljeinriktningen för ökad hållbarhet har varit avgörande. Frågan har utretts under lång tid och drivits i projektform under två år där de olika kommunala verksamheterna har involverats. Det tror jag är viktigt. Ingen har varit emot förändringen, men vissa har skickat med en brasklapp om att verksamhetens behov måste tillgodoses, och det håller vi så klart med om. Vi kommer självklart inte tvinga alla att cykla överallt, även om det kanske skulle vara det mest hållbara ur ett klimatperspektiv.