När människor bara får ta del av fragment av kunskap kan det lätt bli fel och det finns både känslomässiga och vetenskapliga skäl att tona ned debatten om vissa kemikalier. Det är utgångspunkten i en ny bok om katastrofer och miljögifter.
Prenumerera på Extrakts nyhetsbrev!
Läs mer
Håll dig uppdaterad! Få kunskapen, idéerna och de nya lösningarna för ett hållbart samhälle.
Tack för din prenumeration på nyhetsbrevet Extrakt!
För att bekräfta din prenumeration, vänligen klicka på länken som vi har skickat till din e-postadress.
Personuppgifter lagras endast för utskick av Extrakts nyhetsbrev och information kopplat till Extrakts verksamhet. Du kan när som helst säga upp nyhetsbrevet, vilket innebär att du inte längre kommer att få några utskick från oss
Lennart Dencker, professor emeritus i toxikologi vid Uppsala universitet är aktuell med en bok där han redogör för olika ämnen som varit uppe i debatten, bland annat hormoslyr, amalgam, akrylamid i chips, arsenik i ris och hormonstörande och cancerframkallande ämnen i bland annat plast.
– Jag menar att vi aldrig levt i en så ren miljö som vi gör i dag. Det finns inte bara känslomässiga skäl att tona ner, utan också vetenskapliga. Jag har sett hur lätt det blir fel när människor bara får ta del av fragment av kunskap och jag känner ett ansvar att dela med mig av mina erfarenheter för att nästa generation ska ha en rimlig chans att bedöma hur läget egentligen är, säger Lennart Dencker i ett
pressmeddelande.
Lennart Dencker betonar i boken att myndigheter i dag har god kunskap och kontroll över vår exponering för kemikalier, såväl de långsiktiga nivåerna av många organiska kemikalier som tungmetaller.