Biologisk mångfald
”Vi förstår inte urskogen helt enkelt”
Skogen är inte enbart den kolsänka som vi tidigare trott. Både ung och gammal skog kan ge ifrån sig koldioxid, snarare än att lagra den. Det visar en ny avhandling från SLU. Det här kan ha stor betydelse för växthuseffekten globalt.
Prenumerera på Extrakts nyhetsbrev!
Läs mer
Håll dig uppdaterad! Få kunskapen, idéerna och de nya lösningarna för ett hållbart samhälle.
Personuppgifter lagras endast för utskick av Extrakts nyhetsbrev och information kopplat till Extrakts verksamhet. Du kan när som helst säga upp nyhetsbrevet, vilket innebär att du inte längre kommer att få några utskick från oss
Insektsangrepp och stormar påverkar
Det här ställer tidigare teorier på ända och förändrar den bild vi har haft av ekosystem. Skogen beter sig helt enkelt inte alltid som vi har förväntat oss och byggt klimatmodeller efter. – Viss ny forskning tyder på att orsaken kan vara till exempel klimatförändringar som påverkar skogen. Vi såg inte det. Snarare är det störningar som påverkar urskogens koldioxidutsläpp, till exempel nedbrytningen av döda träd efter insektsangrepp och stormar. Det kan dock bli ett större problem med klimatförändringarna då stormar kan bli vanligare säger David Hadden. Under mer än tio år, på sex platser med olika typer av skog och jordbruksmark, har David Hadden och hans kollegor mätt flöden av koldioxid. Ingen av mätpunkterna visade resultat som forskarna hade förväntat sig.– Om skogar plötsligt börjar släppa ut koldioxid i stället för att lagra den är det inte bra.Fiby urskog utanför Uppsala släppte till exempel ut 25 ton koldioxid per hektar på tio år. – Vi förstår inte urskogen helt enkelt. Vi måste begripa den bättre för att se hur klimatmodeller ska se ut i framtiden. Vi behöver bygga in fler variabler som tar hänsyn till skogens förändringar. Stora delar av norra halvklotets skog är urskog och den har direkt påverkan på världens klimat.