Vatten
Vattenkraftens roll i omställningen
Hur kan vattenkraft stötta en hållbar energiomställning och samtidigt möta behoven hos den växande industrin i norra Sverige? Det ska forskare från Luleå tekniska universitet ta reda på.
Prenumerera på Extrakts nyhetsbrev!
Läs mer
Håll dig uppdaterad! Få kunskapen, idéerna och de nya lösningarna för ett hållbart samhälle.
Personuppgifter lagras endast för utskick av Extrakts nyhetsbrev och information kopplat till Extrakts verksamhet. Du kan när som helst säga upp nyhetsbrevet, vilket innebär att du inte längre kommer att få några utskick från oss
Genom vattenkraften kan elproduktion regleras både snabbt och effektivt, och energislaget används i dag för att balansera elbehovet under dygnet och mellan olika årstider.
– För att möta klimatmålen krävs ett elsystem som kan anpassas till både stora och små variationer i efterfrågan. Vårt mål är att hitta lösningar som gör det möjligt att använda vattenkraften mer flexibelt utan att vi äventyrar miljömålen, säger Anna Krook-Riekkola, biträdande professor i energiteknik vid Luleå tekniska universitet.
Hon betonar att vattenkraft redan är en flexibel energikälla, men att det behöver undersökas vad som krävs för att den även ska klara framtidens behov.
– Det kan handla om att komplettera vissa stationer med en extra turbin för att använda befintliga vattenflöden mer effektivt, säger Anna Krook-Riekkola.
Målet är att resultatet ska kunna användas i nationell planering och som underlag i miljötillståndsprocesser där energibehovet vägs mot påverkan på naturen.
– Svensk industri står inför en stor omställning, särskilt i norra Sverige där efterfrågan på hållbar energi ökar. Genom att utveckla vattenkraftens flexibilitet hoppas vi kunna skapa ett mer robust elsystem som möter de framtida behoven på ett hållbart sätt, säger Anna Krook-Riekkola i ett pressmeddelande.