Det varma vattnet i sjöar, åar och skärgårdar gör livet tufft för våra fiskar och SLU har mottagit rapporter om omfattande fiskdöd runtom landet.
Prenumerera på Extrakts nyhetsbrev!
Läs mer
Håll dig uppdaterad! Få kunskapen, idéerna och de nya lösningarna för ett hållbart samhälle.
Tack för din prenumeration på nyhetsbrevet Extrakt!
För att bekräfta din prenumeration, vänligen klicka på länken som vi har skickat till din e-postadress.
Personuppgifter lagras endast för utskick av Extrakts nyhetsbrev och information kopplat till Extrakts verksamhet. Du kan när som helst säga upp nyhetsbrevet, vilket innebär att du inte längre kommer att få några utskick från oss
– Jag har hört det från Höga kusten, Stockholms skärgård, Mälaren, små sjöar i sydvästra Småland och Mörrumsån så det verkar vara spritt över hela landet, säger Mikael Svensson, fiskspecialist vid SLU, till
Sveriges Radio.
Höga vattentemperaturer gör att syrenivån i vattnet sjunker – vilken kan leda till syrebrist. Växelvarma fiskarna saknar dessutom förmågan att reglera kroppstemperaturen när vattenvärmen ökar, vilket orsakar stor ansträngning.
Risken för sjukdomar, exempelvis olika svampinfektioner, ökar också i varmare vatten.
Mikael Svensson har tagit emot rapporter om död fisk från både sjöar, åar och skärgårdar.
– Den geografiska spridningen är nog unik, jag har inte upplevt något liknande, inte inom mannaminne, säger han.