Lantluft må göra underverk för hälsan, men trots det är faktiskt stadsbor generellt friskare än de som bor på landet. Vad det beror på ska forskare undersöka i ett nytt projekt.

– Befolkningen i städer har i allmänhet bättre hälsa än personer på landsbygden, och även i städer finns stora hälsoskillnader mellan olika områden. Vår underliggande forskningsfråga är om olika geografiska miljöer skapar eller attraherar friska individer, säger Erik Grönqvist, professor vid Institutionen för medicinska vetenskaper vid Uppsala universitet.

I projektet ska forskarna ta reda på hur olika egenskaper i stads- och landsbygdsmiljöer påverkar människors hälsa. Exempelvis ska de undersöka om vissa stadsegenskaper, som tillgång till parker och kollektivtrafik, förbättrar invånarnas hälsa eller om det är friskare människor som väljer att bosätta sig där.

– Att individer i städer är friskare och att det finns stora skillnader i hälsa inom städer gäller inte bara i Sverige utan är ett globalt fenomen, och det är viktigt att förstå vad i den lokala miljön som skapar eller attraherar god hälsa. Vår forskning är viktig eftersom den ger kunskap i hur investeringar i urban infrastruktur kan främja hälsa och minska ojämlikheter mellan stad och landsbygd, säger Erik Grönkvist i ett pressmeddelande.