Klimat
Vardagsfrågan: Är pysslet dåligt för miljön?
Har du paljetter, glitter och piprensare över hela köket? Då ska du läsa vidare. Extrakt bad en forskare och en bloggare om tips på hur man undviker att pysslet blir ett miljöproblem.
Prenumerera på Extrakts nyhetsbrev!
Läs mer
Håll dig uppdaterad! Få kunskapen, idéerna och de nya lösningarna för ett hållbart samhälle.
Personuppgifter lagras endast för utskick av Extrakts nyhetsbrev och information kopplat till Extrakts verksamhet. Du kan när som helst säga upp nyhetsbrevet, vilket innebär att du inte längre kommer att få några utskick från oss
Coronahösten är över oss med vab och isolering. Det betyder pysseltider, och om du vill pyssla miljövänligt finns det anledning att tänka igenom vad du lägger i pyssellådan. Glitter bör till exempel undvikas.
− Det sprider sig lätt och är inte biologiskt nedbrytbart. Eftersom det är så smått räknas det som mikroplast och det kan orsaka stor skada, till exempel om det hamnar i havet.
Det säger Annelise De Jong, som forskar om återvinning och hållbar konsumtion vid IVL – Svenska miljöinstitutet.
Om du redan har glitter hemma är det viktigt att det inte hamnar i avloppet.
− Det bästa är att städa upp det med dammsugaren, säger Annelise De Jong.
Annat att vara vaksam på är om pysselmaterialet innehåller farliga ämnen.
− Det kan finnas ämnen med farliga egenskaper i plastvaror. Vi vet att kunskapen om kemikalieinnehåll i varor generellt är lågt och speciellt vaksam ska man vara på varor som tillverkas utanför EU, säger Annelise de Jong.
Undviker glitter
För att spara resurser tycker hon generellt att det är bäst att pyssla med återvunnet material och sådant man redan har hemma, som gamla tapeter eller gardiner. Bloggaren Karin Schaefer är inne på samma linje.
Hon driver bloggen Pysselbolaget tillsammans med sin dotter Freja och de har haft fokus på återbruk ända sedan starten för nio år sedan. I år har de haft ett ”skräp-år” där de varje månad har valt ett skräpmaterial att titta närmare på. De har till exempel pysslat med konservburkar, petflaskor och glas.
− Det går åt stora mängder pysselmaterial hos oss och jag vill inte att min hobby ska vara ytterligare en belastning för miljön, säger Karin Schaefer.
Av miljöhänsyn undviker hon glitter men även stommar av frigolit eftersom det lätt trillar av små plastbitar från dem. Hon köper inte heller fjädrar, efter larm om misskötta fåglar. Generellt tycker hon inte att man behöver köpa så mycket grejer alls. Det kan det vara roligt att begränsa sig lite och utmana kreativiteten, tycker hon.
− En bra pysselstund har sällan något med själva materialet att göra. Även dyra material kan bli fula pyssel, säger hon.
Häftpistol bättre än starka lim
Om pysslet inte blev som man hade tänkt eller om man har tröttnat på det kommer nästa utmaning: Hur slänger man ett pyssel som består av många material, lim och färg?
Om man har gjort något som består av förpackningar i olika material kan det vara bra att sätta ihop dem på ett sådant sätt att det går att dela dem igen och återvinna dem var för sig. Ibland är det bättre att använda häftpistol i stället för starka lim, tipsar Annelise De Jong.
Förpackningar av kartong, glas, plast och metall kan troligen återvinnas även om det är hobbyfärg och klister på dem. Det tvättas oftast bort i återvinningsprocessen, men det beror lite på vilken typ av färg och lim det är. Pysselmaterial som flirtkulor, piprensare och paljetter går inte att återvinna utan får kastas i soporna.
− Det bästa är om man kan plocka bort det och använda det igen, säger Annelise De Jong.