I en ny studie hittades hagel i kroppen på 21 procent av de undersökta grågässen. Fåglarna har träffats av skott när de utsatts för jakt men inte dött av skadorna.

– Att var femte gås skadeskjutits är förstås en för hög siffra. I värsta fall finns det dessutom ett mörkertal. Vår studie fångar bara upp de gäss som överlever. Det är möjligt att skadade gäss klarat sig en tid men sedan dött av sina skador. Det leder oundvikligen till ett behov av att öka medvetenheten och kunskapen hos de jägare som bedriver gåsjakt, säger Johan Månsson, forskare på Sveriges lantbruksuniversitet i ett pressmeddelande.

Grågäss jagas för köttets skull, men också för att man vill få ner populationen och minska skadorna på jordbruksgrödor.

Att träffas av hagelskott är smärtsamt för gässen och efter en tid kapslas haglen in i deras kroppar. Beroende på var de träffas kan haglen påverka fåglarnas hälsa.

– Vår studie är viktig eftersom den visar de problem som finns med jakten idag. Om lidandet inte ska öka så behöver antalet skadeskjutna gäss minska kraftigt, säger Johan Månsson i pressmeddelandet.

Forskarna fångade grågäss på tre olika platser, i Örebro, Hudiksvall och Nyköping. Resultatet visar att det finns regionala skillnader. Det var vanligare att fåglarna som fångades i Nyköping och Örebro var skadeskjutna. Där bar cirka 25 procent på hagel, jämfört med 12 procent i Hudiksvall.

– Vi kan bara spekulera kring vad skillnaderna beror på. Vi vet att det finns fler gäss och större problem med skador på grödorna i Örebro och Nyköping jämfört med Hudiksvall. Det skulle kunna påverka jägarnas inställning till gässen, säger Johan Månsson i pressmeddelandet.

Tidigare erfarenheter har visat att informations- och utbildningskampanjer riktade till jägare kan få stor effekt. Med andra ord går det sannolikt att minska skadeskjutningarna utan att det påverkar förvaltningsmålet att minska grågåspopulationer genom jakt.