Klimat
Var är luftföroreningarna som störst?
Var i en stad är luften som sämst att andas in? Forskare ska nu ta fram teknik som visar var luftföroreningarna är som störst.
Prenumerera på Extrakts nyhetsbrev!
Läs mer
Håll dig uppdaterad! Få kunskapen, idéerna och de nya lösningarna för ett hållbart samhälle.
Personuppgifter lagras endast för utskick av Extrakts nyhetsbrev och information kopplat till Extrakts verksamhet. Du kan när som helst säga upp nyhetsbrevet, vilket innebär att du inte längre kommer att få några utskick från oss
Luftföroreningar orsakar cirka 7600 förtida dödsfall per år i Sverige. Nytt projekt ska nu ta fram en teknik som visar var luftföroreningarna är som störst. På så sätt kan cyklister och gångtrafikanter hitta andra vägar att ta sig fram i staden.
I projektet Citizair, som är ett samarbete mellan forskare vid KTH och miljöförvaltningen i Stockholm, ska data från olika mätstationer samlas in och sedan ska visualiseras.
– Tanken är att vi ska koppla ihop stora bildskärmar ute på stan med appar i människors mobiler, detta via augmented reality-teknik för interaktion. Genom mobilen ska det gå att styra skärmarna. Informationen justeras efter användarens perspektiv, både på den stora och den lilla skärmen, säger Mario Romero, universitetslektor vid KTH i ett pressmeddelande.
Syftet med projektet är enligt forskarna att stadens invånare också ska få en plattform för diskussion som kan leda fram till ett delat beslutsutrymme.
– CitizAir är ett verktyg som visualiserar konsekvenserna av beslutsfattandet. På alla nivåer. Från vilken väg du ska cykla hem idag till bestämmelser som reglerar dubbdäck och trängselskatter, säger Mario Romero.