Industri & Energi
Vägen till Paris-målen
Vad behöver ske de närmaste 30 åren för att världen ska klara 2-gradersmålet? En grupp forskare ger ett konkret svar på frågan i en artikel i Science – och slutsatsen är svindlade.
Prenumerera på Extrakts nyhetsbrev!
Läs mer
Håll dig uppdaterad! Få kunskapen, idéerna och de nya lösningarna för ett hållbart samhälle.
Personuppgifter lagras endast för utskick av Extrakts nyhetsbrev och information kopplat till Extrakts verksamhet. Du kan när som helst säga upp nyhetsbrevet, vilket innebär att du inte längre kommer att få några utskick från oss
Vägbeskrivning
I rapporten ges en vägbeskrivning av vad som i stora drag behöver inträffa varje decennium för att världen ska klara klimatmålen som antogs vid klimatmötet i Paris 2015. Nedan följer ett axplock av milstolpar: 2017-2020: Alla länder behöver förbereda sig för den gigantiska kommande utmaningen genom att fatta nödvändiga politiska beslut. Vid 2020 behöver alla städer och större företag i den industrialiserade världen av tagit fram strategier för utfasning av kol. 2020-2030: Kolkraft är urfasat i rika länder vid 2030 och minskar drastisk i alla andra länder. Föregångsstäder som Köpenhamn är helt fossilfria. Rika länder säljer inte längre bilar med förbränningsmotor. Vid slutet av decenniet behöver 100-500 megaton koldioxid årligen tas bort ur atmosfären genom storskalig trädplantering och utveckling av teknik för ”carbon capture and storage (CCS)”. En plan för hur detta arbete ska kunna öka ytterligare behöver också finns på plats. 2030-2040: Föregångsländer som Danmark och Sverige har nu helt kolfria energinät och all transport, uppvärmning och industri går på el. Bilar med förbränningsmotor har blivit ovanliga i hela världen Flygindustrin använder nästan uteslutande kolneutrala drivmedel, som till exempel biodrivmedel och hydrogen. 1-2 gigaton koldioxid tar årligen bort ur atmosfären genom bland annat CCS-tekniker i enorm skala. 2040-2050: Större europeiska städer är i princip kolneutrala. Elnäteten är närmast helt fossilfria. I länder med längre inkomst används fortfarande en del fossilbränslen och världen släpper ut fortfarande ut koldioxid (ungefär en åttondel av vad som släpps ut idag) men arbetet fortgår för att nå noll nettoutsläpp.