Klimat
Unga bor hemma allt längre
Unga svenskar bor kvar i föräldrahemmet längre och allt färre unga äger sin egen bostad, enligt bostadsforskaren Anna Granath Hansson vid KTH.
Prenumerera på Extrakts nyhetsbrev!
Läs mer
Håll dig uppdaterad! Få kunskapen, idéerna och de nya lösningarna för ett hållbart samhälle.
Personuppgifter lagras endast för utskick av Extrakts nyhetsbrev och information kopplat till Extrakts verksamhet. Du kan när som helst säga upp nyhetsbrevet, vilket innebär att du inte längre kommer att få några utskick från oss
– För 20 år sedan ägde hälften av gruppen 25 till 30-åringar sina bostäder. Nu är siffran nere på en fjärdedel, säger Anna Granath Hansson i en intervju.
Utvecklingen beror dels på att det har blivit svårare att få lån. Men det finns också en förklaring i att genomsnittsåldern för när personer får sin första fasta anställning inom tjänstesektorn har ökat och nu uppgår till närmare 30 år.
Svenska ungdomar är vana vid att flytta hemifrån vid en genomsnittlig ålder på 21 år, vilket är lägst i hela Europa, enligt Anna Granath Hansson.
Hon framhåller att det i övriga Europa är vanligt att föräldrar hjälper sina barn att få bostäder, medan man i Sverige länge betraktat den så kallade ”mamma-och-pappa-banken” som kontroversiell.
– Vi kan vara på väg tillbaka till gamla strukturer även i Sverige, där generationer får hjälpa varandra, säger hon.