Varje år säljs över 30 miljoner par skor i Sverige, och bara en bråkdel återanvänds. Ett nytt forskningsprojekt undersöker hur fler begagnade skor kan komma ut på marknaden igen.

Trots att konsumenter efterfrågar hållbara alternativ återanvänds skor i väldigt liten utsträckning. Är det för att de slits de ut? Eller är det tabu att köpa just skor begagnat? Litar man inte på att de håller bra kvalitet?

– Det finns ett stort behov av att öka kunskapen om förutsättningar, hinder och möjligheter för ökat återbruk, säger Susanne Eriksson, projektledare på Wargön Innovation i ett pressmeddelande från IVL Svenska Miljöinstitutet.

Det nya projektet drivs av forskare och aktörer från skobranschen. Målet är att få ut fler skor på andrahandsmarknaden genom att utveckla metoder för insamling, kvalitetssäkring och rekonditionering. Sådana åtgärder kan snart bli ett krav för branschen eftersom kommande EU-lagstiftning kan ge skoföretagen ansvar för återvinning av sina produkter.  

– Genom att visa på tekniskt och ekonomiskt hållbara cirkulära system för skobranschen strävar projektet efter att möta växande konsumentkrav på hållbarhet och förbereda branschen för kommande lagstiftning, säger Frida Hermansson, forskare vid IVL Svenska Miljöinstitutet i pressmeddelandet.


Charlie Olofssontext

Vad tycker du? Kommentera!

Extrakts kommentarsfält är modererat. Vi förbehåller oss rätten att radera eller beskära poster som till exempel innehåller reklam, personangrepp, rasistiskt eller sexistisk innehåll, alternativt länkar till sidor där sådant innehåll förekommer.

  • Lota ekströmer skriver:

    Intressant att man inte begriper att skor förändras efter fötterna och det är äckligt på ngt vis att ta på andras skor som buktar ut på fel ställen och är inpyrda med andras utsöndringar. Tjusiga skor kan man återanvända för de är ofta använda några få gpnger. Grova skor, kängor och stövlar går att köpa second hand därför att de ofta håller formen. Låter bra att man rengör gamla skor professionellt och stukar om dem till neutral form. Det är nog en bra idé.

  • Erika skriver:

    Ställ i första hand krav på producenter att skor ska hålla kvalitet och garantera hållbarheten i ex. minst 3 år. I andra hand, gör det mer lönsamt att laga skor (ta bort momsen helt på reparationer t.ex.). Som konsument, gynna de märken som satsar på hållbara material, miljövänligare tillverkning och kvalitet.