Trädens förmåga att ta upp koldioxid är välkänd, men nu har forskare även upptäckt att träden har en unik förmåga att kapsla in den kraftfulla växthusgasen metan från atmosfären.

– Vi har hittills trott att träden främst bidrar genom att ta upp koldioxid via fotosyntesen, men det här visar hur träden gör nytta på ett nytt och överraskande sätt, säger professor Vincent Gauci vid University of Birmingham, som lett studien.

Metan är en starkt klimatpåverkande gas som står för en betydande del av den globala uppvärmning. Forskare från Linköpings universitet och University of Birmingham har i en ny studie visat att mikrober som lever i bark eller inuti träden tar bort metan och därmed ökar trädens klimatnytta med 10 procent.

Vid klimatkonferensen COP26 lovade länderna att minska metanutsläppen med 30 procent till slutet av detta årtionde.

– Våra resultat tyder på att nyplantering av träd och minskad skogsavverkning är viktiga åtgärder för att nå detta mål, förklarar medförfattaren Alex Enrich Prast professor vid Linköpings universitet, som har studerat växhusgaser i Amazonasregionen i över 30 år.

Resultaten ökar vår förståelse för hur metan bryts ner eller frigörs.

– Trädbarken lägger till ytterligare en dimension till hur metannivåerna i atmosfären regleras och metanets kretslopp är fortfarande fullt av överraskningar, säger professor David Bastviken vid Linköpings universitet i ett pressmeddelande.