Tio är har passerat sedan skogsbranden i Västmanland, den största branden i modern svensk historia. Mycket av växt- och djurlivet har återvänt, men det kan dröja hundra år innan skogen ser uppvuxen ut, enligt forskare vid SLU.

‒ Under ett ”normalår” är det få eller inga bränder över 100 hektar. Men Västmanlandsbranden täckte själv över 14 000 hektar. Branden är unik inte bara i sin storlek utan också för den våldsamhet som det brann. När vinden låg på som värst gick branden framåt 80 meter per minut, att det går så snabbt hade vi aldrig tidigare sett i Sverige, säger Anders Granström som forskar om skogsbränder vid SLU. 

Efter branden beslutade Länsstyrelsen att skydda området och bildade naturreservatet Hälleskogsbrännan i brandområdet.

‒ Lågorna var så intensiva 2014 att det översta jordlagret brann upp och kvar blev ett vidsträckt svartbränt landskap med blottad mineraljord. I stort sett allt liv ovan jord försvann men både växter och djur återvände snabbt, och vi fick se en hel del ovanliga arter i området, säger Lena Gustafsson, professor emeritus vid SLU, i ett pressmeddelande.

Redan första sommaren efter Västmanlandsbranden så var Hällleskogsbrännan full av svedjenävor. En art som sällan blommar i Västmanland och sommaren 2016 häckade den sällsynta tretåiga hackspetten tack vare god tillgång på insekter. Efter några år kom träden tillbaka men främst lövträd som björk, sälg, asp och på marken växer gräs och örter i stället för bärris. 

– I det gigantiska området lövskog sticker döda svarta trädstammar upp och den stora mängden döda träd är en stor skillnad mot förut. Det är som en annan värld. I Hälleskogsbrännan kommer det aldrig se ut som förut, eftersom utvecklingen sker fritt, utan påverkan av skogsbruk. Det kan dröja hundra år innan skogen ser uppvuxen ut och då har det också kommit upp en hel del tallar bland lövträden.