Maten vi äter har så stora tillsatser av fosfor att det skadar sjöar och hav. 60 ton läcker ut i miljön och orsakar övergödning.
Prenumerera på Extrakts nyhetsbrev!
Läs mer
Håll dig uppdaterad! Få kunskapen, idéerna och de nya lösningarna för ett hållbart samhälle.
Tack för din prenumeration på nyhetsbrevet Extrakt!
För att bekräfta din prenumeration, vänligen klicka på länken som vi har skickat till din e-postadress.
Personuppgifter lagras endast för utskick av Extrakts nyhetsbrev och information kopplat till Extrakts verksamhet. Du kan när som helst säga upp nyhetsbrevet, vilket innebär att du inte längre kommer att få några utskick från oss
Det är forskare på Havsmiljöinstitutet som i en rapport belyser det tillskott på 60 ton fosfor med ursprung i vår mat som slutligen hamnar i sjöar, vattendrag och hav, rapporterar Sveriges Radio. Mängderna är så stora att de orsakar övergödning.
Forskarna på Havsmiljöinstitutet menar att livsmedelsindustrin skulle kunna använda alternativa tillsatser i maten som är bättre för miljön. Produktionen av proteinrik mat är också en stor anledning till fosforläckaget. Talespersoner för livsmedelsindustrin säger till Sveriges Radio att det är svårt att ta bort fosfor från livsmedel.
– Övergödning av våra vatten och hav är ett problem som fortfarande är stort och konsekvenserna av detta kan vi se varje sommar i våra sjöar och inte minst i Östersjön, säger Mats Svensson, chef för enheten för forskning och miljömål på HaV.
Läs mer här (www.havsmiljoinstitutet.se)