En studie i tre svenska älvar ledde till en oväntad upptäckt. Forskarna fann låga syrenivåer, ett problem som tidigare har varit okänt.

I studien mättes syrenivåerna i de reglerade älvarna Ljungan, Umeälven och Luleälven.

Projektet leddes av forskare från Sveriges lantbruksuniversitet och Umeå universitet, och resultatet förvånade.

 – Vi förväntade oss att se en påverkan på syrenivåerna men inte att problemet skulle vara så stort och att vi skulle hitta områden där syret var förbrukat, säger Åsa Widén, forskare vid Sveriges lantbruksuniversitet i ett pressmeddelande.

Vad de låga syrenivåerna beror på är inte fastställt, men forskarna tror att det bland annat handlar om att vattenkraftverken gör att det blir färre forsar.  

– Utan den turbulenta, rytande forsen minskar syret i vattnet. Men syrenivåerna påverkas även av vattentemperaturen. Är det kallt i vattnet är det inget problem, men klimatförändringarna har inneburit varmare vatten och det gör att syret minskar, säger Åsa Widén.

En annan orsak som forskarna misstänker påverkar syrenivån är rester från gamla träindustrier. I vissa fall har det samlats träfibrer i vattendragen och nedbrytningsprocessen kräver mycket syre.

– Allt levande, fiskar, insekter och växter behöver syre. Fiskar kan simma bort från syrefattiga områden men deras livsutrymme krymper. Rommen de lägger behöver syre för att utvecklas, säger Åsa Widén i pressmeddelandet.