Biologisk mångfald
Sverige ansöker om att förklaras fritt från svinpest
Precis ett år efter att det första fallet av afrikansk svinpest upptäcktes i Fagersta skickar Jordbruksverket nu in en ansökan om att friförklaras från sjukdomen. Nästan alla restriktioner är i dag borta och vid en friförklaring tas de helt bort.
Prenumerera på Extrakts nyhetsbrev!
Läs mer
Håll dig uppdaterad! Få kunskapen, idéerna och de nya lösningarna för ett hållbart samhälle.
Personuppgifter lagras endast för utskick av Extrakts nyhetsbrev och information kopplat till Extrakts verksamhet. Du kan när som helst säga upp nyhetsbrevet, vilket innebär att du inte längre kommer att få några utskick från oss
Det formella beslutet om friförklaring fattas av EU:s medlemsstater i en omröstning, och friförklaringen kan utfärdas tidigast ett år efter det senaste sjukdomsfallet.
– Vi har i dagarna skickat in ansökan till kommissionen med önskemålet att bli friförklarade i slutet av september. Vi har goda förhoppningar om att kommissionen och övriga medlemsstater ska acceptera de åtgärder som Sverige har vidtagit, säger Lena Hellqvist Björnerot, Sveriges chefsveterinär vid Jordbruksverket, i ett pressmeddelande.
Dagen efter att provsvaren visade att ett vildsvin var smittat med afrikansk svinpest beslutade Jordbruksverket om en smittozon på cirka 1 000 kvadratkilometer
– Tack vare vårt etablerade samarbete med jägarna kunde kadaversök initieras redan första helgen. Sökandet var ett avgörande steg för att kartlägga smittspridningen. Relativt snabbt kunde en stor spridning avföras, den zon som upprättats var tillräcklig och kunde till och med minskas efter att området genomsökts, säger statsepizootolog Karl Ståhl, SVA.
I dag är skyddszonen betydligt mindre och restriktionerna i stort sett borta. Naturvårdsverket finansierar två forskningsprojekt som ska samla erfarenheter från svinpestutbrottet och förstå hur framtida sjukdomsutbrott kan hanteras.