Biologisk mångfald
Svenskarna betalar gärna för biologisk mångfald i skogen
360 kronor per person och år, det är vad svenskarna i genomsnitt kan tänka sig att betala för att skydda den biologiska mångfalden i skogarna. Det enligt en ny rapport som Skogsstyrelsen har publicerat.
Prenumerera på Extrakts nyhetsbrev!
Läs mer
Håll dig uppdaterad! Få kunskapen, idéerna och de nya lösningarna för ett hållbart samhälle.
Personuppgifter lagras endast för utskick av Extrakts nyhetsbrev och information kopplat till Extrakts verksamhet. Du kan när som helst säga upp nyhetsbrevet, vilket innebär att du inte längre kommer att få några utskick från oss
Att mäta värdet av biologisk mångfald är svårt och försök att sätta ett ekonomiskt pris på naturnyttor och mångfald får ofta kritik. Att Skogsstyrelsen ändå gör ett försök är för att de menar att det ekonomiska bidrag som den biologiska mångfalden står för ofta underskattas av beslutsfattare.
– Det är naturligtvis mycket svårt att värdera detta och många menar att biologisk mångfald är ovärderlig. Men för att samhället ska kunna fatta välgrundade beslut i ett läge med allt hårdare konkurrens om markanvändningen behöver vi ha värden på skogens alla nyttor, säger Tina Nilsson, utredare på Skogsstyrelsen, i ett pressmeddelande.
Rapporten Samhällsekonomisk värdering av att bevara biologisk mångfald genom ytterligare skydd av skog är en kunskapssammanställning av 17 studier som gjorts om monetär värdering av skogens biologiska mångfald i Sverige, Norge och Finland. Studierna är omkring 15 år gamla och summorna har därför räknats om till dagens värde. En slutsats är att svenskarna genomgående har en god betalningsvilja för att bevara skogens biologiska mångfald, i första hand i form av skydd av skog. Enligt bedömningarna landar den totala summan på mellan 2,6 och 3,7 miljarder kronor per år, eller 360 kronor per person.
– Vi ska kunna nyttja skogens alla värden och samtidigt bevara den biologiska mångfalden. Den målkonflikten blir lättare att beskriva i beslutsunderlag om vi också vet värdet på den biologiska mångfalden. Nu har vi en indikation på det och därmed ett viktigt kunskapsunderlag, säger Tina Nilsson.