Industri & Energi
Svenska forskare närmare egen fotosyntes
Forskare har tagit stora steg i att lista ut hur fotosyntesen går till i växter. Det kan leda till att vi snart kan använda artificiell fotosyntes till att producera bränsle.
Prenumerera på Extrakts nyhetsbrev!
Läs mer
Håll dig uppdaterad! Få kunskapen, idéerna och de nya lösningarna för ett hållbart samhälle.
Personuppgifter lagras endast för utskick av Extrakts nyhetsbrev och information kopplat till Extrakts verksamhet. Du kan när som helst säga upp nyhetsbrevet, vilket innebär att du inte längre kommer att få några utskick från oss
Det är forskare från bland annat Uppsala universitet som har lyckats ta bilder på atomnivå när vattenmolekyler sönderdelas i växter. Processen var svår att se bara för fem år sedan men modernare verktyg har hjälpt forskarna att förstå hur växterna gör för att lagra solenergi. Detta är första gången som forskarna kunnat följa processen under naturliga förhållanden.
Upptäckten beskrivs av forskarna som ett stort steg och gör att de nu tror att det kan finnas artificiell fotosyntes inom tio år, enligt Sveriges Radio. Den kan i så fall göras effektivare och användas till att producera bränslen av solljus, koldioxid och vatten.