Nu satsar JTI och SLU på att ta fram sorter av edamamebönor som passar svenskt klimat.

– Närproducerad edamame skulle betyda att vi slipper globala transporter, och kan minimera risken för felanvändning av kemiska bekämpningsmedel och för inblandning av GMO-soja. Spårbarhet ända ner till odlaren skulle troligtvis också öka konsumenternas förtroende för soja, säger JTI-forskaren Fredrik Fogelberg.

Bönor är ett bra proteintillskott i en kost med mindre kött, då det släpper ut mindre klimatgaser samtidigt som det innehåller många viktiga ämnen.

– En ökad användning av baljväxter som soja är önskvärd ur folkhälsosynpunkt, säger Fredrik Fogelberg. Eftersom baljväxter dessutom kan fixera kväve i marken, är soja en gröda med stor framtidspotential i ett samhälle baserat på lokala resurser med minimerad negativ miljöpåverkan, menar forskarna Fredrik Fogelberg och Anna Mårtensson vid SLU.

Läs mer här (www.bwz.se)