Mat & jordbruk
Svårt att nå globala mål för skadliga kemikalier
Flera av de globala målen för minskad användning av kemikalier blir svåra att nå. Det skriver Kemikalieinspektionen i en rapport som utvärderar förutsättningarna i Sverige och EU.
Prenumerera på Extrakts nyhetsbrev!
Läs mer
Håll dig uppdaterad! Få kunskapen, idéerna och de nya lösningarna för ett hållbart samhälle.
Personuppgifter lagras endast för utskick av Extrakts nyhetsbrev och information kopplat till Extrakts verksamhet. Du kan när som helst säga upp nyhetsbrevet, vilket innebär att du inte längre kommer att få några utskick från oss
Hösten 2023 enades regeringar, näringsliv och civilsamhälle inom EU om ett nytt globalt ramverk för en mer kemikaliesäker framtid. Vissa mål ska nås till år 2030 andra till år 2035, men det är tveksamt hur det kommer gå.
För vissa av målen ser det positivt ut men för andra är det mindre hoppfullt, visar den nya svenska rapporten. Bara nio av de sammanlagt 28 målen bedöms nås ”till övervägande del”. Övriga bedöms bara nås ”delvis” eller ”till liten del”.
Ett av de rödflaggade målen innebär att det senast år 2035 ska finnas utförlig och tillgänglig information om kemikaliers egenskaper, något som alltså ser ut att bli svårt att uppnå. Detsamma gäller målet som slår fast att illegal handel med kemikalier och avfall ska ha stoppats till år 2030 samt målet att globalt identifierade problemområden ska vara åtgärdade.
Rapporten från Kemikalieinspektionen innehåller förslag på hur man kan utveckla lagstiftning och regler samt engagera näringsliv och forskning för att nå målen.
– Vi tycker det är angeläget att föreslå en konkret väg framåt, säger myndighetens generaldirektör Per Ängquist i ett pressmeddelande.