Biologisk mångfald
Strandade valar förbryllar
I slutet av juli strandade tre näbbvalar på Bjärehalvön i nordvästra Skåne. Det är väldigt ovanligt att arten påträffas i svenska vatten, men antalet valar som strandar har ökat och forskarna vet inte varför.
Prenumerera på Extrakts nyhetsbrev!
Läs mer
Håll dig uppdaterad! Få kunskapen, idéerna och de nya lösningarna för ett hållbart samhälle.
Personuppgifter lagras endast för utskick av Extrakts nyhetsbrev och information kopplat till Extrakts verksamhet. Du kan när som helst säga upp nyhetsbrevet, vilket innebär att du inte längre kommer att få några utskick från oss
De tre valarna som strandade på Bjärehalvön var av arten Sowerbys näbbval. En av dem lyckades ta sig loss medan de två andra dog. Dessa har nu obducerats av ett team från Statens veterinärmedicinska institut, SVA, och Naturhistoriska riksmuseet men orsaken till strandningen är fortfarande oklar, skriver SVA i ett pressmeddelande.
Näbbvalar lever på stora djup i Atlanten och det är ovanligt att de strandar, men fenomenet har ökat. Under mer än hundra år har Naturhistoriska riksmuseet, utöver sommarens valar, bara fått in fem individer och alla dessa hittades under de senaste tio åren: En Sowerbys näbbval strandade i Joggesö i Blekinge 2015, tre strandade i Åbyfjorden i Bohuslän 2019 och en individ hittades allvarlig skadad och avlivades i Öckerö utanför Göteborg 2020.
En stor mängd prover från de två valarna som strandade nu i sommar har sparats för framtida studier om till exempel miljögifter, genetik, sjukdomsalstrande bakterier och virus.