400 000 ton av det som skulle ha blivit mat lämnar aldrig gårdarna. Det visar en nordisk studie ledd av Jordbruksverket.
Prenumerera på Extrakts nyhetsbrev!
Läs mer
Håll dig uppdaterad! Få kunskapen, idéerna och de nya lösningarna för ett hållbart samhälle.
Tack för din prenumeration på nyhetsbrevet Extrakt!
För att bekräfta din prenumeration, vänligen klicka på länken som vi har skickat till din e-postadress.
Personuppgifter lagras endast för utskick av Extrakts nyhetsbrev och information kopplat till Extrakts verksamhet. Du kan när som helst säga upp nyhetsbrevet, vilket innebär att du inte längre kommer att få några utskick från oss
Utredningen har undersökt produktionen av frukt och grönt, spannmål, mjölk, kött, fisk och ägg. Sifforna är baserade på 2012 års produktion.
Inom animalieproduktionen beror svinnet framförallt på djur som dör i uppfödningen. I växt- och trädgårdsodling är orsaken exempelvis förluster vid skörd, lagring samt utsortering. Mycket av förlusterna är inte kopplade till själva produktionen, utan till konsumenternas krav.
I utredningen presenterar man även ett antal förslag för hur svinnet ska minska. Begränsa växtsjukdomar och växtskadegörare, förbättra lagerhållningen, skapa möjligheter att sälja mat med ”skönhetsfel” är några exempel.
Läs mer här (www.jordbruksverket.se)