Livsstil & konsumtion
Stora skillnader i hur kommuner använder geodata
Geologisk information är viktig för att möta utmaningar inom hållbar utveckling, men kunskapen om den information som finns tillgänglig varierar i kommunerna. Bättre stöd till tjänstemän skulle kunna öka användningen, visar en ny avhandling vid Luleå tekniska universitet.
Prenumerera på Extrakts nyhetsbrev!
Läs mer
Håll dig uppdaterad! Få kunskapen, idéerna och de nya lösningarna för ett hållbart samhälle.
Personuppgifter lagras endast för utskick av Extrakts nyhetsbrev och information kopplat till Extrakts verksamhet. Du kan när som helst säga upp nyhetsbrevet, vilket innebär att du inte längre kommer att få några utskick från oss
Geodata är exempelvis kartdata och registerinformation om byggnader, sjöar, vägar, vegetation och befolkning.
– Geologisk information spelar en avgörande roll för att möta utmaningar inom hållbar utveckling. Men informationen som finns tillgänglig används inte, säger Elisabeth Häggquist som nyligen disputerat med sin avhandling vid Luleå tekniska universitet, i ett pressmeddelande.
Avhandlingen visar att många tillfrågade tjänstemän i svenska kommuner inte vet att denna information finns tillgänglig. Enligt Elisabeth Häggquist behövs bättre instruktioner för att den som är ovan ska kunna ta till sig geodata.
– Ett system som beroende på anställdas arbetsuppgifter kan föreslå vilka produkter användarna kan ha nytta av skulle göra det lättare för svenska myndigheter att synliggöra den tillgängliga informationen.
Dagens skillnad mellan hur kommunerna nyttjar tillgängliga geodata kan innebära sämre kvalitet på besluten, säger Elisabeth Häggquist.
– Flera av dem som deltagit i undersökningen vill känna sig säkrare i att de har rätt information när de sammanställer beslutsunderlag.