Det finns stora skillnader i hur olika länder prognosticerar framtida havsnivåer och en ny rapport bekräftar att osäkerheterna om detta är mycket stora.
Prenumerera på Extrakts nyhetsbrev!
Läs mer
Håll dig uppdaterad! Få kunskapen, idéerna och de nya lösningarna för ett hållbart samhälle.
Tack för din prenumeration på nyhetsbrevet Extrakt!
För att bekräfta din prenumeration, vänligen klicka på länken som vi har skickat till din e-postadress.
Personuppgifter lagras endast för utskick av Extrakts nyhetsbrev och information kopplat till Extrakts verksamhet. Du kan när som helst säga upp nyhetsbrevet, vilket innebär att du inte längre kommer att få några utskick från oss
I Sverige räknar de flesta kustkommuner, baserat på SMHI:s underlag, med en höjning av havets medelvattennivå med en meter fram till år 2100. I Danmark är motsvarande siffra 1,2 meter. Tyskland och Portugal har lagt till säkerhetsfaktorer och räknar med 1,5 meter och i England räknar man på ett worst case-scenario om 1,9 meters höjning.
Samtidigt flaggar flera länder för att prognoserna kan komma att höjas ytterligare de närmaste åren.
– Dagens scenarier grundas på IPCC:s rapport från 2014 och sedan dess har det kommit nya forskningsrön kring avsmältningen på Antarktis, säger Hans Hanson, professor i kustprocesser vid LTH, Lunds universitet, i ett
pressmeddelande.
Enligt en ny rapport från forskningsinstitutet Deltares
är osäkerheterna kring framtida havsnivåhöjningar mycket stora. En framtida havsnivå i ett två grader varmare klimat kan ligga mellan 0,3 till 1,9 meter år 2100. Men om temperaturen stiger med fyra grader blir det uppskattade intervallet 0,7 till 3,2 meter.