Satellitdata har visat att algblomningen är periodisk, med en stor blomning vart tredje år. Nu undersöker forskare varför.
Prenumerera på Extrakts nyhetsbrev!
Läs mer
Håll dig uppdaterad! Få kunskapen, idéerna och de nya lösningarna för ett hållbart samhälle.
Tack för din prenumeration på nyhetsbrevet Extrakt!
För att bekräfta din prenumeration, vänligen klicka på länken som vi har skickat till din e-postadress.
Personuppgifter lagras endast för utskick av Extrakts nyhetsbrev och information kopplat till Extrakts verksamhet. Du kan när som helst säga upp nyhetsbrevet, vilket innebär att du inte längre kommer att få några utskick från oss
– Vi känner inte till några liknande tre-årscykler hos växtplankton i havet. Däremot finns biologiska cykler i djurvärlden, exempelvis lämmelår vart fjärde år, som man anser beror på att lämlar under lämmelår betar av så mycket vegetation att det inte finns mat nästa år. Sedan tar det tre år för vegetationen att återhämta sig – och då exploderar lämmelpopulationen igen, säger Ragnar Elmgren, professor vid Institutionen för ekologi, miljö och botanik (DEEP) i ett
pressmeddelande.
Forskarna har varken hittat några tydliga samband mellan cyanobakteriernas treårscykel och solens instrålning, vindstyrka, vattentemperatur, salthalt eller näringsämnen. Nu misstänker forskarna att biologiska mekanismer, som ett virus som angriper och dödar cyanobakterierna, kan vara förklaringen.
Cyanobakterier innehåller giftet nodularin som skadar levern och kan döda hundar, kor och sjöfåglar. Dessutom påverkas turismen när stränder och badvikar fylls.