Inga fiender bland skadeinsekterna, nyttig och lättodlad. Fördelarna med sötpotatisen är många. Men hittills har den importerats från framför allt Egypten och USA. Det vill forskare vid Lunds universitet och Sveriges lantbruksuniversitet ändra på. Nu efterlyser de odlare som vill testodla.

De senaste åren har konsumtionen av sötpotatis flerdubblats i Sverige. Men trots att det finns flera sorter är den sötpotatis som säljs i matbutiker oftast en och samma sort. Nu ska forskare vid Lunds universitet och Sveriges lantbruksuniversitet ta fram sorter som passar att odla i Sveriges klimat. Förhoppningen är att både professionella lantbrukare och hemmaodlare ska se fördelarna med sötpotatis.

– Nästan tjugo procent av all potatis vi äter i Sverige växer i någons trädgård. Vi tror att sötpotatis kan komma att bli lika populärt, framför allt om vi får fram lite nya trevliga sorter som varierar utbudet, säger Dennis Eriksson, en av forskarna i projektet, i ett pressmeddelande.

Tanken är att försöka upprepa den utvecklingen som potatisen gick igenom, när den anpassades från Sydamerikas klimat till nordiska förutsättningar. De naturliga mutationerna tog flera hundra år, men nu hoppas forskarna att gensaxen CRISPR/Cas ska hjälpa dem att förädla sötpotatisen på fyra till fem år.

Redan nu till våren efterlyser man odlare i Skåne som vill testodla några sötpotatisplantor.

– Den som är intresserad av att ställa upp eller bara få veta mer kan höra av sig till mig. För att få vara med krävs att man har tillgång till cirka tjugo kvadratmeter att odla på, samt att man gärna har lite gröna fingrar, säger Dennis Eriksson.