Biologisk mångfald
”Som forskare måste man våga vara lite kylig”
Vilken roll bör forskare ta för att få genomslag i samhället och möta långtgående utmaningar, till exempel klimatfrågan? Det räcker inte att kommunicera fakta, även känslomässiga aspekter måste få ta plats, enligt en ny vetenskaplig artikel.
Prenumerera på Extrakts nyhetsbrev!
Läs mer
Håll dig uppdaterad! Få kunskapen, idéerna och de nya lösningarna för ett hållbart samhälle.
Personuppgifter lagras endast för utskick av Extrakts nyhetsbrev och information kopplat till Extrakts verksamhet. Du kan när som helst säga upp nyhetsbrevet, vilket innebär att du inte längre kommer att få några utskick från oss
– Om kunskap ska kunna påverka måste den innehålla någon typ av handlingsrekommendation. Vi har bland annat analyserat hur Hans Rosling skapade berättelser och satte sin kunskap i ett större sammanhang. Genom tydliga och meningsfulla budskap – som dessutom framfördes på ett sätt som väckte känslor – fick han stort genomslag för sitt budskap, säger Rolf Lidskog, professor i sociologi vid Örebro universitet, en av forskarna bakom artikeln.
Resonemanget går att överföra till den pågående situationen med coronavirusets spridning i samhället. Rolf Lidskogs råd till forskare som vill nå ut är att delta i debatten – men samtidigt hålla huvudet kallt.
– Det gäller att vara öppen med den osäkerhet som finns, särskilt när händelseutvecklingen går så snabbt. Som forskare måste man våga vara lite kylig och stanna upp och reflektera, även i heta tider, säger Rolf Lidskog i ett pressmeddelande.