Ett 500 kvadratmeter stort växthus ska sättas upp vid en avfallsanläggning utanför Kalmar. I växthuset ska solrosor planteras, för att rena 300 ton förorenad jord under loppet av tre år. Därefter ska jorden vara så ren att den kan återanvändas.

– Vi måste ändra metoderna att arbeta med förorenad jord. Nu har vi snart inte mer utrymme på deponierna och då kan man se ett ökat intresse för rening av förorenad jord, säger Charlotte Marchand, vars doktorsavhandling ligger bakom metoden, till tidningen Avfall och miljö.

Jorden är idag förorenad av bland annat olja, vilket lett till valet av solrosorna. De ska ta upp föroreningarna och sedan skickas till förbränning. Vid rening av andra föroreningar skulle andra växter kunna bli aktuella.

Charlotte Marchand vill se ett större intresse för forskningen kring förorenad jord.

– Det är svårt att hitta intressenter för att finansiera forskningen. Ofta vill man hitta snabba reningsmetoder, men snabba metoder betyder också ofta mindre miljövänliga metoder, säger hon.

Projektet är ett samarbete mellan KSRR och Linnéuniversitetet.


Beatrice Rindevalltext

Vad tycker du? Kommentera!

Extrakts kommentarsfält är modererat. Vi förbehåller oss rätten att radera eller beskära poster som till exempel innehåller reklam, personangrepp, rasistiskt eller sexistisk innehåll, alternativt länkar till sidor där sådant innehåll förekommer.

  • Felicia Fox skriver:

    Är lycklig över att vår tids problem har öppnat för kvinnliga forskare som kan visa nya och hållbara vägar mot ett bättre liv på och för jorden. Väldigt tydligt att maktens män (inklusive forskare) har svårt att tänka i nya banor. Kvinnors roll i samhället har varit att värna om livet och nu får vi agera på högre nivåer och styra tänkandet mot vad som är bra för oss alla. Älskar tex detta solrosprojekt för dess skönhet och intelligens!
    Hälsn F