Klimat
Sockerbetor istället för järntabletter
Järn från växtriket istället för från kött? Forskare vill nu ta fram ett vegetariskt järntillskott som är skonsamt för magen och som inte rostar i kroppen. På så sätt hoppas de att fler människor ska slippa problemet med järnbrist.
Prenumerera på Extrakts nyhetsbrev!
Läs mer
Håll dig uppdaterad! Få kunskapen, idéerna och de nya lösningarna för ett hållbart samhälle.
Personuppgifter lagras endast för utskick av Extrakts nyhetsbrev och information kopplat till Extrakts verksamhet. Du kan när som helst säga upp nyhetsbrevet, vilket innebär att du inte längre kommer att få några utskick från oss
Leif Bülow, professor i tillämpad biokemi vid Lunds tekniska högskola, ni har precis fått projektstöd för att utveckla ett vegetariskt järntillskott baserat på hemoglobiner från växter.
Järntillskott från växter, hur fungerar det?
– Alla växter producerar olika sorters hemoglobiner, proteiner som järn kan binda till. Det vi vill göra är att hitta ett hemoglobin från växtriket för att sedan utveckla ett alternativ till kött och vanligt kosttillskott. Det finns många människor som idag lider av järnbrist. Med vår forskning vill vi lösa ett allmänt förekommande problem i samhället.
Finns det några fördelar med ett vegetariskt järntillskott?
– Ja, det är det som jag skulle vilja säga är den extra knorren med vårt projekt. Fördelen med hemoglobin från växter är att järnet ligger mer skyddat, det gör att det kan tas upp i kroppen i en mer skyddad form. Järn som finns i kött rostar gärna, oxiderar, vilket innebär att det lossnar en eller två elektroner. De elektronerna kan sedan ta sig vidare till omgivande vävnad och orsaka inflammation.
Vad menas med inflammation, vilka risker finns det med det?
– I det här fallet är det en vävnad som blir stressad och det kan uppstå en rodnad, det kan exempelvis vara en första ingång till cancer. Äter man mycket kött kan det alltså vara en risk. Men det här är något som händer i kroppen hela tiden, och vi måste ju ha i oss järn. Men då kan man fråga sig i vilken form som är lämpligast?
Vilka växter riktar ni in er på, och varför just dem?
– Vi tittar på grödor som redan odlas i Sverige och då främst sockerbeta, böna och havre.
Kan vi inte bara äta lite mer bönor?
– Nja, det är för låga nivåer av järn i växterna för att det ska ge effekt. Det vi vill göra är att få ut hemoglobin från växten och sedan tillsätta det som tillskott i mat. Men i framtiden skulle man med hjälp av genteknik kunna skapa en växt som uttrycker högre halter av hemoglobin direkt, det skulle exempelvis kunna ge en mer järnrik havre.
Och det går inte lika bra med vanliga järntabletter?
– Kroppen tar upp dessa järnsalter som finns i tillskotten ganska dåligt. Kroppen kan bara tillgodogöra sig cirka tio procent. Sedan kan man må rätt dåligt eftersom tarmen ofta inte klarar av tillskotten så bra.
Andra fördelar?
– Många människor vill ju faktiskt ha kött, man gillar färg och konsistens. Men det är faktiskt järnet som ligger bakom en del av det. Vi skulle kunna göra vegetariska hamburgare av vegetariskt hemoglobin, de skulle då få ungefär samma färg och konsistens som vanliga hamburgare!
Järn
Personer som äter kött får oftast i sig en tillräcklig nivå av järn på grund av det höga innehållet av myoglobin i kött. Myoglobin är ett protein och den viktigaste syrebindande molekylen i muskelvävnad. I mitten av molekylen finns en så kallad hemgrupp som binder in järn.
Järn är viktigt för oss eftersom det utgör en central roll vid transporten av syre och koldioxid i kroppen. I vårt blod binder järn till proteinet hemoglobin som finns i de röda blodkropparna.
Personer som inte äter kött kan behöva ett extra tillskott av järn. Det forskarna vid Lunds tekniska högskola vill göra är att studera hemoglobiner från olika växter för se vilka av dessa som kan vara mesta användbara som tillskott i vegetariska livsmedel. Alla växter producerar nämligen olika sorters hemoglobiner som påminner om det naturliga hemoglobinet i vårt blod.
Projektet pågår under tre år och enligt Leif Bülow hoppas man att man inom denna period ha påbörjat djurförsök.