Enligt en ny studie från Potsdaminstitutet för klimatforskning skulle en bättre fördelning av vattenresurser inom jordbruket kunna halvera det globala livsmedelsunderskottet och begränsa några av de skadliga effekterna som klimatförändringarna har på skördar.
Prenumerera på Extrakts nyhetsbrev!
Läs mer
Håll dig uppdaterad! Få kunskapen, idéerna och de nya lösningarna för ett hållbart samhälle.
Tack för din prenumeration på nyhetsbrevet Extrakt!
För att bekräfta din prenumeration, vänligen klicka på länken som vi har skickat till din e-postadress.
Personuppgifter lagras endast för utskick av Extrakts nyhetsbrev och information kopplat till Extrakts verksamhet. Du kan när som helst säga upp nyhetsbrevet, vilket innebär att du inte längre kommer att få några utskick från oss
Den globala uppvärmningen förväntas förvärra torka och förändra nederbördsmönster vilket innebär att tillgången på vatten kommer att bli ännu viktigare framöver för att minska hoten mot den globala livsmedelsförsörjningen.
Forskarna vid Potsdaminstituet för klimatforskning har därför undersökt möjligheterna att producera mer mat med samma mängd vatten genom att optimera regnvattenanvändning och bevattning. Med hjälp av datorsimuleringar har de undersökt olika vattenhanteringsalternativ, från lågteknologiska lösningar som att samla regnvatten i cisterner till mer storskaliga och industriella droppbevattningssystem.
– Det visar sig att bättre vattenförvaltning är en i hög grad underskattad strategi för att minska undernäring och öka motståndskraften mot klimatförändringar av småbrukare , säger Jonas Jägermeyr, studiens huvudförfattare.
Enligt studien, där Johan Rockström, professor i Miljövetenskap är en av medförfattarna, skulle det forskarna kallar det mest ambitiösa scenariot kunna öka den globala kaloriproduktionen med 40 procent och därmed halvera den globala livsmedelsunderskottet.
Läs mer här