Det finns skäl att tänka nytt kring vad som faktiskt går att äta. Det menar Maritima klustret i Västsverige som idag presenterade rapporten Scary Seafood – den nya maten från havet.
Prenumerera på Extrakts nyhetsbrev!
Läs mer
Håll dig uppdaterad! Få kunskapen, idéerna och de nya lösningarna för ett hållbart samhälle.
Tack för din prenumeration på nyhetsbrevet Extrakt!
För att bekräfta din prenumeration, vänligen klicka på länken som vi har skickat till din e-postadress.
Personuppgifter lagras endast för utskick av Extrakts nyhetsbrev och information kopplat till Extrakts verksamhet. Du kan när som helst säga upp nyhetsbrevet, vilket innebär att du inte längre kommer att få några utskick från oss
I tider av utfiskning och ökande efterfrågan på sjömat finns det möjligheter att nyttja marina djur och alger från havet som inte äts idag. Det menar forskare från Göteborgs Universitet, som i en ny rapport beskriver möjligheter och hinder för att få konsumenter att äta ”läskiga” fiskar och skaldjur.
– Vi har sammanställt marinbiologisk kunskap om 33 arter med Scary Seafood-potential med rekommendationer om arterna kan fiskas, skördas eller odlas på ett ekologiskt hållbart sätt, säger Christin Appelqvist, projektledare för Scary Seafood.
Bland arterna finns västkustarter som trollhummer, strandsnäcka, sjögurka, hästräka och sockertare.
Rapporten är skriven av Christin Appelqvist och Susanne Lindegarth, verksamma vid Tjärnö marina laboratorium, Göteborgs universitet.
Läs mer här >>