En miniatyrsatellit som är byggd och utvecklad vid Luleå tekniska universitet har nu funnit sig tillrätta i sin omloppsbana, och den har redan börjat kommunicera.
Prenumerera på Extrakts nyhetsbrev!
Läs mer
Håll dig uppdaterad! Få kunskapen, idéerna och de nya lösningarna för ett hållbart samhälle.
Tack för din prenumeration på nyhetsbrevet Extrakt!
För att bekräfta din prenumeration, vänligen klicka på länken som vi har skickat till din e-postadress.
Personuppgifter lagras endast för utskick av Extrakts nyhetsbrev och information kopplat till Extrakts verksamhet. Du kan när som helst säga upp nyhetsbrevet, vilket innebär att du inte längre kommer att få några utskick från oss
Satelliten sköts ut från den internationella rymdstationen, ISS, i tisdags natt svensk tid. Dess uppdrag går ut på att bidra med forskning om den relativt okända delen av atmosfären som kallas termosfären. Miniatyrsatelliten ligger nu i omloppsbana på cirka 300 kilometers höjd från jorden.
– Vi kunde avkoda signalerna för första gången i går kväll och hittills är satelliten vid god vigör, säger Reza Emami, professor i rymdtekniska system.
Miniatyrsatelliten är byggd och utvecklad av en forskargrupp i samarbete med det brittiska rymdföretaget Open Cosmos Ltd och den transporterades för ett par veckor sedan till ISS för väntan på lämplig tidpunkt för att skjutas ut.
Johan Sterte, rektor vid Luleå tekniska universitet, välkomnar nyheten om att satelliten nu har lagt sig i omloppsbana och börjat kommunicera.
– Jag tycker att det är väldigt roligt att vi fått upp vår satellit i omloppsbana. Vi har satsat mycket på vår rymdforskning och det här är onekligen ett riktigt stort steg framåt, säger Johan Sterte.