I ett samarbetsprojekt mellan Dramaten och Stockholms universitet strävar forskare och dramatiker efter att hitta lösningar som minskar miljöavtrycket.

Teatrar i Europa, däribland svenska Dramaten, samverkar i EU-projektet Stages – Sustainable Theatre Alliance for a Green Environmental Shift, med fokus på att göra scenkonst mer hållbar. I samarbete med Stockholms universitet genomför nu Dramaten bland annat workshops och offentliga så kallade openlabs.

– De två openlabs som Dramaten anordnar med Stockholms universitet handlar om kemikalierisker i mask och peruk, och hur cirkulär plast är som material – kopplat till scen, teknik och verkstäder, säger Natasja Börjeson som forskar inom regulatorisk toxikologi och är postdoktor vid Institutionen för miljövetenskap på Stockholms universitet.

Samarbetet innebär till exempel att Dramatens maskavdelning får ökad kunskap om hur de kan minska exponeringen för farliga kemikalier, medan forskarna får insikt i kunskapsbehoven hos maskörer och skådespelare.

– Dessutom lär vi oss hur vår kunskap kan tillämpas praktiskt inom teatern. Dramatens hållbarhetsarbete baseras på vetenskaplig grund och vi forskare får en inblick i hur det rent konkret arbetas med de frågor vi studerar, säger Natasja Börjeson i ett pressmeddelande.