Salmonella-infekterade mjölkkor är vanligare i större besättningar. Dessutom är förekomsten högre i ekologiska besättningar, visar en ny undersökning från Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) och Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA).
Prenumerera på Extrakts nyhetsbrev!
Läs mer
Håll dig uppdaterad! Få kunskapen, idéerna och de nya lösningarna för ett hållbart samhälle.
Tack för din prenumeration på nyhetsbrevet Extrakt!
För att bekräfta din prenumeration, vänligen klicka på länken som vi har skickat till din e-postadress.
Personuppgifter lagras endast för utskick av Extrakts nyhetsbrev och information kopplat till Extrakts verksamhet. Du kan när som helst säga upp nyhetsbrevet, vilket innebär att du inte längre kommer att få några utskick från oss
Tarmbakterien salmonella orsakar bland annat diarré, feber, lunginflammation och nedsatt allmäntillstånd hos nötkreatur. Salmonella-infektion är en så kallad zoonos, det vill säga en infektion som kan spridas mellan djur och människor.
För att undersöka riskfaktorer för salmonella i mjölkkobesättningar genomförde forskare från SLU och SVA en enkätundersökning bland svenska mjölkföretagare.
Undersökningen visade att besättningar med salmonella oftare hade grannbesättningar med salmonella. Tecken på bakterieförekomst var vanligare förekommande i större besättningar och i ekologiska besättningar.
Slutsatserna är att man behöver arbeta med smittskydd på bred front för att minska risken för spridning av salmonella, och i områden med många smittade besättningar är det bäst att göra samordnade bekämpningsinsatser. Om salmonella kommit in i en stor besättning är det extra viktigt med bra rutiner och hygien för att få bort infektionen.