Varje svensk slänger årligen 45 kilo fullt ätbar mat. Nu har KTH-forskare kommit fram till vad du kan göra för att minska matsvinnet.
Prenumerera på Extrakts nyhetsbrev!
Läs mer
Håll dig uppdaterad! Få kunskapen, idéerna och de nya lösningarna för ett hållbart samhälle.
Tack för din prenumeration på nyhetsbrevet Extrakt!
För att bekräfta din prenumeration, vänligen klicka på länken som vi har skickat till din e-postadress.
Personuppgifter lagras endast för utskick av Extrakts nyhetsbrev och information kopplat till Extrakts verksamhet. Du kan när som helst säga upp nyhetsbrevet, vilket innebär att du inte längre kommer att få några utskick från oss
KTH-forskarna Åsa Svenfelt, Annika Carlsson-Kanyama och Cecilia Katzeff har utvärderat olika sätt att minska matsvinnet. Utbildning och information är två viktiga komponenter.
– Exempel på initiativ vi hittat är att ge gäster mindre tallrikar när de äter på restaurang. Vi hittade också appar och andra hjälpmedel som hjälper människor kan hålla reda på vad de har hemma så de inte behöver köpa ny mat i onödan, samt appar som gör att de kan dela överbliven mat. De flesta av de utvärderade apparna och försöken har vi hittat utomlands, berättar Åsa Svenfelt, forskare och docent på avdelningen strategiska hållbarhetsstudier vid KTH, i ett
pressmeddelande.
Privatpersoner kan också bidra till minskat matsvinn i andra delar av kedjan, till exempel genom att köpa mat som närmar sig bäst före-datum. De utvärderingar som gjorts visar på en märkbar effekt, både vad gäller minskning av matsvinnet och kring medvetandegörande och reflektion hos hushållen.
Nu vill forskarna att saker som provats i andra länder också bör implementeras i Sverige. Ett annat exempel på det är olika hjälpmedel för att hålla reda på vad som finns i kylen.