Livsstil & konsumtion
Så kan sjukhusens plastberg återvinnas
Förbrukade engångsartiklar från sjukvården är svåra att återvinna, men nu har forskare på Chalmers visat att det går. Allt från handskar och blodpåsar till operationsutrustning kan smältas ner och bli ny plast.
Prenumerera på Extrakts nyhetsbrev!
Läs mer
Håll dig uppdaterad! Få kunskapen, idéerna och de nya lösningarna för ett hållbart samhälle.
Personuppgifter lagras endast för utskick av Extrakts nyhetsbrev och information kopplat till Extrakts verksamhet. Du kan när som helst säga upp nyhetsbrevet, vilket innebär att du inte längre kommer att få några utskick från oss
Engångsartiklar från sjukvården orsakar stora mängder avfall både i Sverige och globalt. Produkterna består ofta av flera olika sorters plastmaterial, vilket gör dem svåra att återvinna. Dessutom måste engångsartiklarna hanteras på ett särskilt sätt eftersom det kan finnas en risk för smittspridning. En tredje utmaning, sett till strävan mot cirkularitet, är att det i regel inte går att tillverka sjukvårdsartiklar av återvunnet material eftersom det ställs höga krav på renhet och kvalitet.
Men problemen kan gå att lösa. Forskare vid Chalmers tekniska högskola har fått framgångsrika resultat med en metod som kallas termokemisk återvinning. Metoden fungerar genom att plastmolekyler bryts isär och omvandlas till en gas som innehåller byggstenar till ny plast. Tekniken gör det möjligt att bygga en cirkulär modell där sjukvårdsprodukter kan återvinnas och återskapas om och om igen i ett slutet kretslopp.
– Det som gör den här tekniken så spännande är just dess förmåga att hantera de miljöutmaningar som vi förknippar med medicinska engångsartiklar, säger forskaren Judith González-Arias i ett pressmeddelande.
För att en storskalig termokemisk återvinning av plasten från sjukvården ska bli kommersiellt gångbar krävs att nya materialflöden och fungerande affärsmodeller skapas i samarbete mellan sjukvårds- och återvinningssektorerna. Enligt forskarna kan även lagar och regler på olika nivåer behöva förändras för att metoden ska kunna få genomslag.