Magnus Ivarsson

Så kan oljeätande svampar sanera förorenade områden

Under kalla kriget lagrades stora mängder flygbränsle i en gruva i Stockholms skärgård. Saneringsarbetet har länge gått trögt, men forskaren Magnus Ivarsson och hans kollegor renar nu gruvan – med hjälp av oljeätande svamp. Efteråt återstår bara vatten och svamp. Hur är det möjligt? Artikeln finns även i en längre version.

En hemlig gruva

På Resarö i Stockholms skärgård ligger Ytterby gruva. Ingången är väl dold från villaidyllen uppe vid vägen. I flera hundra år bröt man kvarts och fältspat till porslinsindustrin. Materialet levererades till både Rörstrand och Gustavsberg, men under kalla kriget tog Försvarsmakten över och förvandlade gruvan till bränsleförvar.

Oljeätande svamp

Magnus Ivarsson, forskare i geobiologi vid Naturhistoriska riksmuseet, och hans kollegor arbetar nu med att rena gruvan med hjälp av oljeätande svamp.

Lever naturligt i gruvan

Svamparna som forskarna använder lever naturligt i gruvan. De bryter ner oljan, men i mycket långsammare takt än i det reningsverk som Magnus Ivarsson och kollegorna byggt.

En process på 20 dagar

Svampreningsverket ser ut som en fyrkantig låda. Smutsigt vatten pumpas in i reningsverket i omgångar. Varje omgång tar cirka 20 dagar att rena. Allt som behövs är två arter svamp som båda lever naturligt i gruvan.

Växande svamp

När svamparna kommer i kontakt med oljan bryter de upp kolvätebindningarna i oljan och tar upp kolet i sina celler. I cellerna används de nya kolmolekylerna för att bygga nya celler och på så sätt växer svampen.

Tungmetaller och PFAS

Nackdelen är att svampreningen går långsammare än att bränna upp det man vill bli av med. Eftersom forskarna precis skalat upp från labbnivå hanterar de också ganska små volymer än så länge. Med nuvarande takt skulle det ta många år innan Ytterby gruva är renad och klar. Men systemet är både flyttbart och skalbart, enligt Magnus Ivarsson. Och förhoppningen är att, med hjälp av andra svampar, även kunna sanera tungmetaller och PFAS