Mat & jordbruk
Så gör du kemikaliesmarta halloween-val
En undersökning från Kemikalieinspektionen visar att flera halloweenartiklar innehåller högre halter av farliga ämnen än vad lagen tillåter.
Prenumerera på Extrakts nyhetsbrev!
Läs mer
Håll dig uppdaterad! Få kunskapen, idéerna och de nya lösningarna för ett hållbart samhälle.
Personuppgifter lagras endast för utskick av Extrakts nyhetsbrev och information kopplat till Extrakts verksamhet. Du kan när som helst säga upp nyhetsbrevet, vilket innebär att du inte längre kommer att få några utskick från oss
Kemikalieinspektionen har undersökt 35 halloweenartiklar som ansiktsmasker och dekorationer, varav 7 innehöll för höga halter farliga ämnen. Vanligast var ftalater, som fanns i mjuk PVC-plast medan andra innehöll exempelvis bly, kadmium, bor och bisfenol A.
– I de flesta fall innebär ämnena inga akuta risker för barns hälsa, men de bidrar till den totala exponeringen av farliga ämnen som barn utsätts för och många av dem har egenskaper som kan ge upphov till hälsoproblem om man utsätts för dem under en längre tid, säger Frida Ramström, inspektör på Kemikalieinspektionen.
De granskade leksakerna såldes bland annat på internet, i leksaksaffärer, på museer, via profilföretag och i dagligvaruhandeln.
– Mitt råd till konsumenter är att köpa leksaker av bra kvalitet och från väletablerade företag. Då minskar du risken att få hem varor med otillåtna ämnen, säger Frida Ramström.
CE-märkningen ger inte någon heltäckande garanti för säkra produkter.
– Det är ett problem att CE-märkning sätts på varor som inte är säkra. Men vi rekommenderar ändå att man letar efter CE-märkta varor när man ska handla leksaker och elektriska produkter för risken för otillåtet innehåll är ändå högre bland varorna som saknar märkningen, säger Frida Ramström i ett pressmeddelande.
Kemikaliemyndighetens råd till konsumenter
• Köp leksaker och andra varor av bra kvalitet, från kända varumärken och väletablerade företag.
• Köp inte leksaker som saknar CE-märke.
• Undvik att köpa varor från marknadsplatser där säljaren finns utanför EU. Det finns risker att de inte uppfyller säkerhetskraven i EU-lagstiftningen.
• Om du har köpt en vara som du misstänker innehåller farliga kemikalier, kontakta företaget du har köpt den av. Du kan också höra av dig till Kemikalieinspektionen.
• På Kemikalieinspektionens webbplats finns fler råd om vad du som konsument kan tänka på.