Biologisk mångfald
Pling! Översvämning på gång
Appar som varnar för översvämningar och luftföroreningar blir allt vanligare – och användarna lyssnar. Forskning visar att vi tar informationen som förmedlas på stort allvar, vilket innebär nya möjligheter men också utmaningar.
Prenumerera på Extrakts nyhetsbrev!
Läs mer
Håll dig uppdaterad! Få kunskapen, idéerna och de nya lösningarna för ett hållbart samhälle.
Personuppgifter lagras endast för utskick av Extrakts nyhetsbrev och information kopplat till Extrakts verksamhet. Du kan när som helst säga upp nyhetsbrevet, vilket innebär att du inte längre kommer att få några utskick från oss
Alla som någon gång har fått sitt källarförråd översvämmat inser nog nyttan med en app som i realtid varnar för höga vattenflöden i närområdet. Om det bara hade plingat till någon timme innan allt blev blött hade det kanske funnits tid att flytta gästmadrassen och de gamla fotona. I vissa fall kan tidiga varningar rent av rädda liv genom att ge boende i utsatta områden en chans att sätta sig i säkerhet.
− Här i Sverige är de här apparna inte så vanliga än, men jag tror att de kommer framöver, säger Carin Graminius, forskare inom informationsvetenskap vid Högskolan i Borås.
Hon påbörjar nu ett forskningsprojekt där hon ska titta närmre på appar som varnar inför översvämningar och som ger aktuella råd i samband med en översvämningskatastrof. Hon ska studera tre olika appar som används i tre olika städer: Venedig, Odense och Singapore.
− Venedig och Singapore är båda vattenstäder med hög översvämningsrisk. Odense har ingen stark vattenidentitet, men där har myndigheterna utvecklat ett varningssystem kopplat till en app, och det vill jag titta närmre på.
Användarna följer råden
Under projektet kommer Carin Graminius studera vilken information som förmedlas av vattenapparna, och hur användarna agerar utifrån det. Hon har tidigare studerat användningen av appar som visar luftföroreningar, med fokus på USA i samband med bränderna sommaren 2023 och Kina, där många städer har stora problem med föroreningar.
− Många använder de här apparna i vardagen, säger hon.
I Kina såg hon att användarna i hög utsträckning litade på apparna och följde råden som gavs. Det, menar hon, ställer stora krav på tillverkarna, som har ett ansvar för vilken information som förmedlas.
I det nya projektet ska hon undersöka om vattenapparna har samma starka inflytande som luftapparna. Hon vill också ta reda på hur användbar informationen som ges är.
− Luftföroreningsapparna föreslår till exempel ofta att man ska sätta igång sin luftrenare. En sådan kan kosta tusenlappar. Det är inte alla som har råd, och för dem som inte har någon blir det meningslöst.
Det kan finnas liknande problem kopplat till vattenapparna, tror Carin Graminius. Hon ser också en risk att informationen som ges kanske inte är lika tillförlitlig på alla platser, om övervakningen för vissa områden är dåligt utbyggd.
Exakt hur vattenapparna som hon ska studera samlar in data vet hon inte än, men det vanligaste är att prognoserna bygger på satellitdata eller på information som hämtas från fysiska mätpunkter, eller en kombination av de här metoderna.
Påverkar oss mer än vi tror
I studien av luftapparna såg Carin Graminius att apparna inte bara påverkade hur användarna planerade sin vardag. Apparna fick också mer långsiktiga konsekvenser för deras på luften.
− Genom apparna reduceras luften till just de gaser och partiklar som apptillverkarna väljer att mäta. Det är detta som hamnar i fokus och framstår som viktigt, förklarar hon.
Som exempel berättar hon att koldioxidnivåer inte redovisades i de appar som hon studerade.
− Jag har funderat på vilken betydelse det har för synen på klimatförändringarna. Om koldioxidnivåerna skulle redovisas kanske det skulle kunna bidra till ökat klimatengagemang?
Tar bilen bort från föroreningarna
Carin Graminius menar att miljöövervakningsapparnas växande popularitet i kombination med hur de påverkar vår syn på naturen gör apptillverkarna till en maktfaktor inom miljöarbetet.
En paradox som hon såg när hon analyserade luftapparna var att användarna ibland agerade på informationen från apparna på ett sätt som innebar att de själva bidrog till att försämra luftkvaliteten ytterligare.
− Om det stod att man skulle undvika att vara ute valde många att ta bilen till jobbet i stället för att åka buss eller tunnelbana eftersom kollektivtrafik oftast innebär att man får gå en bit. Det fick mig att fundera över vilket ansvar tillverkarna har att hjälpa användarna att förstå sin egen roll och ta ett eget miljöansvar.
På samma sätt som luftapparna påverkar användarnas syn på luften tror hon att vattenapparna kan få betydelse för synen på regn och vattendrag.
− Det ska bli väldigt spännande att se vilken kunskap de här apparna förmedlar.