Biologisk mångfald
Torkan slår hårt mot USA:s viktigaste odlingsmark
Torkan i Kalifornien är inne på sitt fjärde år. Många sektorer drabbas hårt och i krisens spår uppmanas alla att stänga av kranen.
Samtidigt expanderar de stora mandelodlingarna i Central Valley, en vattenslukande industri som borrar allt djupare efter grundvatten i den torra jorden. Följ med Extrakt på resa i den sinande dalen.
Prenumerera på Extrakts nyhetsbrev!
Läs mer
Håll dig uppdaterad! Få kunskapen, idéerna och de nya lösningarna för ett hållbart samhälle.
Personuppgifter lagras endast för utskick av Extrakts nyhetsbrev och information kopplat till Extrakts verksamhet. Du kan när som helst säga upp nyhetsbrevet, vilket innebär att du inte längre kommer att få några utskick från oss
Martin Pohl går före längs med den asfalterade landsvägen. På båda sidorna växer rad efter rad med mandelträd. Skörden är precis över för i år. Först när vi går riktigt nära hittar vi ett par lurviga frukter som fortfarande sitter kvar på grenarna.
– Har ni någonsin kört bil med ett framdäck som skakar och är trasigt? Ungefär så känns det att skörda mandel. Vi skakar träden tills mandeln är nere. Sedan sopar vi upp dem och gör oss av med skalet och ytterhöljet. Det är faktiskt bara själva fröet man äter, säger Martin Pohl.
Han är en av cirka 6000 mandelodlare i Central Valley i Kalifornien. Den jättelika dalen brukar kallas för USA:s skafferi. Ungefär hälften av all mat som konsumeras i landet växer här. Allt från grönsaker till äpplen och apelsiner.
Det nya guldet
Mandeln beskrivs som Kaliforniens nya guld. Mandel är proteinrikt, hälsosamt och mer populärt än någonsin. Det märks inte minst på den höga efterfrågan på produkter som mandelmjöl och mandelmjölk.
Sedan länge används också mandeln i exempelvis müsli, godis och som snacks. Mandelodlarna i Central Valley står för inte mindre än 82 procent av den totala mandelproduktionen i världen.
– Vi har just passerat en miljon planterade mandelträd, men en del odlare har faktiskt valt att göra sig av med träd. Ser ni det där tomma fältet där borta? Det stod massa mandelträd där men ägaren ryckte upp dem ur jorden. Vi har så ont om vatten. På det här sättet kan han använda det till sina nyaste träd i stället, säger Martin Pohl.
Stora effekter
Torkan i Central Valley är inne på sitt fjärde år. Enligt somliga har det inte varit så här illa på 100-150 år. Vattenbristen har lett till arbetslöshet och övergivna lantbruk. Samtidigt har priserna på frukt och grönsaker skjutit i höjden.
Det är lätt att tro att torkan hänger ihop med för lite regn, men det är bara en liten del av förklaringen. Odlarna är direkt beroende av det snöar i Sierra Nevada-bergen om vintrarna. Smältvattnet fungerar som vattenförråd och leds ner i dalen via kanaler. Normalt handlar det om mellan tre och sex meter snö per säsong. I fjol snöade det 15 centimeter. Det var allt.
Mandel är en av de törstigaste grödorna som finns. Det går åt fyra liter vatten för att producera en enda mandel och kritikerna menar att det är oförsvarbart att odla vattenslukande mandelträd i ett av USA:s torraste områden. Eftersom det råder brist på smältvatten har odlarna dessutom gått över på grundvatten. På en del platser har man borrat så djupa brunnar att grundvattnet tagit slut.
Alla nötter sorteras efter storlek. Sammanlagt finns det åtta olika, men i samband med torkan blir mandeln mindre än normalt. Nästan allt som produceras går på export till Kina och Europa. Här stod tidigare en samling äldre mandelträd som nu har ryckts upp ur jorden för att ge bättre förutsättningar åt ägarens nyplanterade träd. Även andra odlare har valt att koncentrera sina odlingar till exempelvis två tredjedelar av sin mark för att använda vattnet mer effektivt. Mandelodlaren Martin Pohl använder sig av ett droppsystem för att vattna sina mandelträd. På så sätt går det inte åt lika mycket vatten. Å andra sidan rinner knappt något vatten tillbaka till grundvattnet och fyller på nivåerna. Äppelodlaren Jim La Conte har själv målat skyltarna som ska locka bilister till äppelköp. Familjen är stolt över att inte vattna med grundvatten.
”Alla odlare får tilldelat en viss mängd vatten per säsong. Det är kämpigt att få det att räcka till, trots att vi bara har 600 träd, men att borra efter grundvatten är ohållbart” säger han.
Borrar djupare
Ett par mil från mandelfälten odlar Jim La Conte och hans familj äpplen. De höga äppelträden står i lika prydliga rader som mandelträden. Familjen är stolt över att inte vattna med grundvatten.
– Alla odlare får tilldelat en viss mängd vatten per säsong. Det är kämpigt att få det att räcka till, trots att vi bara har 600 träd, men det här med brunnarna är ohållbart. När vattnet tar slut borrar odlaren mer och då tar vattnet slut hos grannen som också borrar djupare. Ett krig har börjat. Det har redan gått överstyr, säger Jim La Conte.
Just mandelträden producerar dessutom betydligt mer när de får tillräckligt med vatten. Det gör odlarna extra benägna att lägga stora pengar på nya brunnar.
Central Valley i Kalifornien brukar kallas för USA:s skafferi. Ungefär hälften av all mat som konsumeras i landet växer här. Allt från grönsaker till äpplen och apelsiner. Torkan i Central Valley är inne på sitt fjärde år. Enligt somliga har det inte varit så här illa på 100-150 år. Vattenbristen har lett till arbetslöshet och övergivna lantbruk. Samtidigt har priserna på frukt och grönsaker skjutit i höjden. Kanalen som äppelodlarna får sitt vatten från är helt torrlagd. Vissa säsonger finns här så mycket vatten att människor badar i det. Eftersom det råder brist på smältvatten har vissa odlare gått över på grundvatten. På en del platser har man borrat så djupa brunnar att grundvattnet tagit slut.
Ny lagstiftning på gång
Forskaren Stephen Grattan vid jordbruksuniversitet UC Davis är expert på grödor och bevattning. Han berättar att ny lagstiftning är på gång. Tanken är att begränsa mängden grundvatten som odlarna får använda sig av, bland annat genom att lokalisera alla Kaliforniens brunnar och förse dem med en mätare.
En annan forskare, civilingenjören Charles M. Burt, som forskar kring framtidens bevattningssystem, konstaterar att en såväl odlare som villaägare och fiskare drabbas av torkan. Det har synliggjort frågan. En del städer har till och med lyckats minska sin vattenförbrukning med uppemot 50 procent.
– Torkan har gjort människor mer medvetna om grundvattenproblematiken och det är bra. Grundvattnet behöver inte ta slut för att vi ska få problem. Lägre grundvattennivåer orsakar landsänkningar, sämre vattenkvalitet och medför stora kostnader, säger han.
Förstår kritiken
Mandelodlaren Martin Pohl förstår kritiken mot mandelindustrin. Till viss del tycker han dock att den är orättvis. Han menar att det går åt betydligt mer vatten att producera kött än att producera mandel och andra vattenintensiva grödor.
Han framhåller också att de är noga med att ta vara på hela mandeln, inte bara fröet. Höljet, som innehåller både socker och fiber, blir till djurfoder. Kvistarna rensas bort och blir biogas. Stenarna blir asfalt.
– Amerikanerna kritiserar mandelindustrin för att använda lokal mark och sedan exportera nästan all mandel till Kina och Europa. Vi borde inte få producera här och sedan skicka iväg det, tycker de. Men ingen av dem kollar var deras tröjor eller jackor är tillverkade. Det är ju nästan alltid i Kina eller i Bangladesh. Varför är det okej? säger Martin Pohl.
I torkans spår
Det är inte bara odlare som drabbas av torkan. Även brandmännen slåss mot sinande vattennivåer. Om det skulle bryta ut en större brand skulle det inte finnas tillräckligt med vatten att bekämpa elden. Samtidigt har laxindustrin kollapsat. När smältvattnet från Sierra Nevada-bergen slutade forsa dog laxen.
I villaträdgårdarna har gräsmattorna sedan länge färgats bruna och att sprejmåla dem gröna blir allt vanligare. Det ser ut som gräs, men man kan inte gå på det utan att bli grön. Flera kommuner erbjuder också bidrag till villaägare och uppmuntrar dem att byta ut sina gräsmattor mot stenplattor eller konstgräs. De som envisas med att behålla det vanliga gräset har strikta regler att förhålla sig till. Bevattningen får bara ske en viss dag i veckan. Den som fuskar och vattnar på fel dag riskerar böter.
Även i större städer som San Francisco märker man av torkan. Skyltar deklarerar tydligt att man bör stänga av kranen samtidigt som man borstar tänderna och på restaurangerna är det inte självklart att få en tillbringare med vatten till bordet. Överallt uppmanas man använda så lite vatten som man bara någonsin kan.
Central Valley
Central Valley (Centraldalen) är en dal som dominerar den centrala delen av Kalifornien i USA. Dalen sträcker sig 72 mil från nordväst till sydöst mot inlandet och parallellt med stillahavskusten. Den norra delen kallas Sacramentodalen och den södra halvan San Joaquindalen. Central Valleys totala yta motsvarar drygt fem Skåne (58,000 km2).
Dalen är Kaliforniens mest produktiva jordbruksmarker, men dess naturliga nederbörd räcker dock inte till för jordbruk. Därför har man dämt upp de floder, som rinner ner från bergen och lett in vattnet till odlingarna. Genom detta har Kalifornien blivit Förenta staternas viktigaste frukt- och grönsaksproducent.
Källa: Wikipedia