Kemikalier
Omfattande mänsklig påverkan i skyddad natur

Mörk biodiversitet avslöjar vilka växtarter som borde finnas i ett lokalt ekosystem, men som saknas. Begreppet används för att visa människans påverkan på naturen och enligt en global studie så påverkar mänsklig aktivitet den lokala artdiversiteten långt mer än vad forskare tidigare trott.
Prenumerera på Extrakts nyhetsbrev!
Läs mer
Håll dig uppdaterad! Få kunskapen, idéerna och de nya lösningarna för ett hållbart samhälle.
Personuppgifter lagras endast för utskick av Extrakts nyhetsbrev och information kopplat till Extrakts verksamhet. Du kan när som helst säga upp nyhetsbrevet, vilket innebär att du inte längre kommer att få några utskick från oss
Studien visar att områden där den mänsklig påverkan är liten oftast innehåller över en tredjedel av de arter som kan förväntas utifrån den regionala floran. I regioner med stor mänsklig påverkan finns däremot endast en femtedel.
– Det förvånade oss att mänsklig påverkan på stor skala hade en så pass stark påverkan på den lokala floran. Resultaten visar att man inte bara kan fokusera på naturvårdsinsatser i isolerade naturreservat utan också måste ta hänsyn till miljöstatusen på en regional skala, säger Honor Prentice, professor emerita i biologi vid Lunds universitet och en av de svenska forskare som medverkat i studien.
Forskare från hela världen har samlat in data om vegetation i olika växtsamhällen. Målet var att undersöka i vilken utsträckning förekomst av olika arter kunde förklaras av mänsklig påverkan i omgivningarna.
– Resultatet är alarmerande eftersom det visar att mänsklig påverkan är långt mer omfattande än vi tidigare trott och når även skyddade naturområden, säger Meelis Pärtel, professor vid Tartu universitet, huvudförfattare till artikeln, i ett pressmeddelande.