Textilier ska inte längre slängas i soporna, sedan årsskiftet ska de återvinnas. Men hur textilåtervinningen sker skiljer sig åt mellan olika kommuner – på många håll går det bara att lämna in textilier på större återvinningscentraler.

I Sverige köper vi varje år 14 kilo textilier per person, framför allt kläder. Mindre än en procent av textilavfallet återvinns. Enligt EU:s avfallsdirektiv från 2018 ska textilavfall sorteras och återvinnas senast 1 januari 2025, något som gäller både företag och privatpersoner.

Ansvaret för textilåtervinning ligger på kommunerna, som ska samla in och sortera textilavfall, för antingen återvinning eller återanvändning. Men hur återvinningen ska ske beror på vilken kommun man bor i, visar en kartläggning som SVT har gjort. I hälften av kommunerna kommer insamling ske både på återvinningsstationerna i bostadsområden och på de större återvinningscentralerna. Men drygt 40 procent av kommunerna kommer enbart ha insamling på stora återvinningscentraler.

En anledning till att kommunerna inte vill satsa för mycket pengar på den nya återvinningen är ytterligare ett EU-förslag som nu utreds, om att textilproducenterna ska ansvara för avfallet. I flera EU-länder har producenterna redan från start fått återvinningsansvaret, men i Sverige ligger ansvaret – än så länge – på kommunerna.

– Anledningen till att man avvaktar i Sverige är att man vill se hur det här förslaget om producentansvar på EU-nivå kommer utformas, så att man inte tar fram ett förslag som sedan behöver revideras, säger Yvonne Augustsson, sakkunnig inom textil på Naturvårdsverket, till SVT.

Samtidigt saknas också en marknad för avfallet, tekniken för att återvinna textilierna är ny och bara en procent av textilen i de kläder som slängs i EU blir till nya kläder, enligt Europaparlamentet.