Forskare från SLU har hittat dvärgbandsmask på ännu en plats i Sverige. Det innebär att parasiten har en större geografisk utbredning än vad man tidigare känt till.
Prenumerera på Extrakts nyhetsbrev!
Läs mer
Håll dig uppdaterad! Få kunskapen, idéerna och de nya lösningarna för ett hållbart samhälle.
Tack för din prenumeration på nyhetsbrevet Extrakt!
För att bekräfta din prenumeration, vänligen klicka på länken som vi har skickat till din e-postadress.
Personuppgifter lagras endast för utskick av Extrakts nyhetsbrev och information kopplat till Extrakts verksamhet. Du kan när som helst säga upp nyhetsbrevet, vilket innebär att du inte längre kommer att få några utskick från oss
Fyndet gjordes i rävspillning norr om Växjö. Om detta kan tolkas som att parasiten sprider sig, eller om det är ett resultat av en mer intensiv insamling av prover kan forskarna dock ännu inte uttala sig om.
Enligt forskarna skiljer sig dock den nya fyndplatsen sig åt i ett avseende. I området finns det inte lika mycket jordbruksmark som vid de andra platserna. Enligt forskaren Gert Olsson borde det därför inte finnas så stora bestånd av parasitmellanvärden vattensork.
– Vi måste därför anstränga oss för att identifiera vilken smågnagarart som är den sannolika mellanvärden i detta område, säger han i ett pressmeddelande.
I sällsynta fall kan även människor infekteras av parasiten och bli dödligt sjuka. Risken att bli sjuk är dock mycket liten.
Läs mer här (www.slu.se)