Biologisk mångfald
Nya rön om Golfströmmen
Subpolära Nordatlanten – området mellan Grönland, Island och Skottland – är en viktig del av Golfströmmen. Området är känt för sina temperaturvariationer. 2005 till 2015 var en kall period men nu har forskare sett tecknen på att en ny uppvärmningsperiod påbörjades 2016.
Prenumerera på Extrakts nyhetsbrev!
Läs mer
Håll dig uppdaterad! Få kunskapen, idéerna och de nya lösningarna för ett hållbart samhälle.
Personuppgifter lagras endast för utskick av Extrakts nyhetsbrev och information kopplat till Extrakts verksamhet. Du kan när som helst säga upp nyhetsbrevet, vilket innebär att du inte längre kommer att få några utskick från oss
Åren 2005 till 2015 var en kall period, men nu kan forskare vid bland annat Stockholms universitet se att en period av uppvärmning påbörjades 2016. Resultaten presenteras i en ny artikel i Communications Earth & Environment.
Forskarna har använt data från satelliter och mätningar i havet men även från modellering och maskininlärning för att dokumentera och förklara övergången från en kall till en varm period i i subpolära Nordatlanten.
– I studien kan vi påvisa att den pågående perioden av uppvärmning beror på vattenmassor från Golfströmmen utanför amerikanska ostkusten. Sedan 2016 har mängden kallt havsvatten som lyckats ta sig till östra subpolära Nordatlanten minskat, säger Léon Chafik vid Metereologiska institutionen och Bolincentret för klimatforskning vid Stockholms universitet, i ett pressmeddelande.