Livsstil & konsumtion
Ny vision om framtidens matproduktion
EASAC, de europeiska vetenskapsakademierna, har släppt en rapport om hur vi kan försörja världens ökande befolkning. Minskad köttkonsumtion, mer mat från havet och användning av genteknik är tre av lösningarna som lyfts.
Prenumerera på Extrakts nyhetsbrev!
Läs mer
Håll dig uppdaterad! Få kunskapen, idéerna och de nya lösningarna för ett hållbart samhälle.
Personuppgifter lagras endast för utskick av Extrakts nyhetsbrev och information kopplat till Extrakts verksamhet. Du kan när som helst säga upp nyhetsbrevet, vilket innebär att du inte längre kommer att få några utskick från oss
Idag orsakar jordbruket ungefär en tredjedel av de mänskliga växthusgasutsläppen, och har en negativ påverkan på hälften av jordens landlevande djur. Dessutom beror ca 80 procent av världens avskogning på omvandling av land till jordbruksmark enligt EASAC.
Bland lösningarna finns också att vi kan äta mer havsbaserad kost utan att bidra till överfiske, då EASAC menar att dagens överfisket beror på att vi fiskar ett fåtal arter högt upp i näringskedjan. Hållbara havsodlingar och mer utspritt fiske på fler arter längre ner i näringskedjan kan öka uttaget.Slutligen lyfts bioteknik som ett sätt att öka produktiviteten på den odlingsbara jordbruksmarken i Europa, effektivare jordbruk har i sin tur gjort det möjligt att spara land för bland annat naturområden.