Biologisk mångfald
Ny studie: Minskad avverkning ger stora klimatvinster
En minskad skogsavverkning skulle ge stora vinster för klimatet – även om det skulle innebära en ökad användning av fossila bränslen. Det menar forskare i en ny studie.
Prenumerera på Extrakts nyhetsbrev!
Läs mer
Håll dig uppdaterad! Få kunskapen, idéerna och de nya lösningarna för ett hållbart samhälle.
Personuppgifter lagras endast för utskick av Extrakts nyhetsbrev och information kopplat till Extrakts verksamhet. Du kan när som helst säga upp nyhetsbrevet, vilket innebär att du inte längre kommer att få några utskick från oss
– Det som nog förvånar många är att minskade avverkningar ger stor klimatnytta, trots att vi då tvingas använda mer av fossila produkter och bränslen. Förklaringen är främst att skogen betraktas som avverkningsmogen vid en ålder när växande träd fortfarande fixerar stora mängder koldioxid, men också att ett kalhygge avger koldioxid. Denna effekt är så kraftig att den för lång tid framöver överskuggar de fördelar som skogsbruket ger, säger Göran Englund, professor vid Umeå universitet, i ett pressmeddelande.
Enligt Torbjörn Skytt, forskare vid Mittuniversitetet och studiens huvudförfattare, är det tidigare känt att en minskad avverkningstakt ger fördelar för klimatet, men enligt forskarna bakom studien ser man nu att effekten är betydligt större än vad som tidigare varit känt, även i förhållande till samhällets övriga koldioxidutsläpp. Även små minskningar av avverkningen ger en stor klimatnytta.
– Detta måste finnas med i de beslutsunderlag som tas fram då det är avgörande för våra möjligheter att nå klimatmålen, säger Torbjörn Skytt.
Tidigare har en ökad avverkningsnivå förts fram som ett sätt att öka skogsbrukets klimatnytta, men det antagandet gäller bara på lång sikt, över 100 år, menar forskarna i studien. En så pass långsiktig strategi bygger på att samhället klarar av ökade utsläpp från skogsbruket under de närmaste 50-100 åren, menar Göran Englund:
– Det skulle vi kanske klara med ett klimatsystem i balans, men i dag, när vi har höga och ökande koldioxidhalter – ja då är det en mycket farlig strategi.